SAVJETI

Šta konzumirati za sjajniju kožu, a šta ne raditi

Priprema kose se sastoji od rezanja oštećenih vrhova, aplikacija maski iz kućne radinost

Z. Karić

U okviru njege kože potrebno je kontrolirati madeže

Foto: Ilustracija


Za lijepu kožu, kaže dr. Senija Kuralić, je potrebno da je uključena cijela površina kako oni vidljivi dijelovi kao šake, podlaktice, lice, ali i dijelovi pokriveni odjećom kao što su laktovi, koljena, pete.

Mišljenje ljekara

- Sa dolaskom proljeća, a kasnije ljeta, treba što manje koristiti suhe kamene pudere da se ne bi zatvarale pore lica. Vrlo važna komponenta u njezi kože je zaštita od sunca. Pripremu kože za izlaganje suncu početi sa konzumiranjem tzv. obojenog voća i povrća (agrumi, mrkva, itd.). Jedna od zabluda je korištenje solarijuma jer solarij ne stvara kao što se misli zaštitni sloj. Naprotiv, isti može biti štetan i u mnogim zemljama je zabranjen za upotrebu – rekla je dr. Kuralić.

U okviru njege kože potrebno je kontrolirati madeže. Nevus, madež ili ben je ograničena nakupina nevusnih ćelija i kao takva je dio normalne kože. U slučaju da počnu rasti, mijenjati oblik i granice kao i boju uz pojavu subjektivnih senzacija, su znaci koji upućuju da se nešto dešava i potrebno je potražiti mišljenje ljekara. Madeži se mogu kontrolisati i samopregledom po formuli A-asimetrija, B-rub, granica, C-boja, D-veličina, E-razvoj, evolucija.

Morska so

- Depilacija i epilacija, također, su dio njege kože. Za nokte je dovoljna kupka u blagom rastvoru morske soli, hidriranje kože okolo nokata i redovno i pravilno podrezivanje istih. Također, priprema kose se sastoji od rezanja oštećenih vrhova, aplikacija maski iz kućne radinosti (soda bikarbona i med, arganovo ulje). Treba napomenuti da je pranje kose neophodno prilagoditi tipu kose, ali često pranje dovodi do izraženijeg lučenja lojnih žlijezda te se tako kosa više masti – napominje dr. Kuralić.

Više o temi Koža

NJEGA
Trikovi za čistu kožu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na