KORISNO

Glog čuva zdravlje srca

Čaj od lista povoljno utječe na cirkulaciju

Pobornici ljekovitog bilja preporučuju čaj od lista gloga. Ilustracija

Z. K.

20.4.2021

Iako toplo vrijeme kod većine otklanja rizik od nekontroliranog skoka krvnog pritiska, ima i onih koji ni u idealnim vremenskim uvjetima i uz terapiju ne mogu hipertenziju držati pod kontrolom. Zato, pobornici ljekovitog bilja preporučuju čaj od lista gloga.


Smirujuće dejstvo

Ovaj čaj ne samo da povoljno utječe na cirkulaciju, već i jača srčani mišić. Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće. Glog jača i regulira rad srca, a i odličan je regulator krvnog pritiska. Mnoga istraživanja potvrđuju da pacijenti koji boluju od bolesti srca pozitivno reagiraju poslije uzimanja gloga, manje se umaraju. Simptomi nedostatka daha i „preskakanja“ otkucaja srca su znatno slabiji.

Glog je jedna od biljaka s najjačim umirujućim dejstvom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima. Koristi se i u menopauzi.


Višak vode

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka za čovjekov organizam. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Iako je kao biljka siguran za korištenje, ne preporučuje se korištenje uz neke lijekove za srce. Najbolje je posavjetovati se s ljekarom. Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.