NAŠA TEMA

Šta jesti i piti za sehur, a šta za iftar

Za osobe s poremećajem metabolizma glukoze i inzulinskom rezistencijom preporučuje se unos bobičastog voća

Z. Karić

Preporučuju se suhe šljive, hurme ili smokve

Foto: Ilustracija


Za sehur se, ističe Inga Marković, nutricionista, tako pripremaju jela čija su baza meso, jaja, sir uz priloge, za koje se koriste raznovrsne vrste povrća ili riža, kao i jela na bazi mahunarki, koje su izvor kvalitetnih biljnih proteina.

- Preporučuje se i unos jezgrastog voća koje pripada lipidnim i nutritivno bogatim namirnicama koje kao takve olakšavaju post i ne dozvoljavaju deficit važnih nutrijenata. Post započinjemo konzumacijom vode i potrebno je popiti najmanje 9 čaša vode raspoređenih na dva dozvoljena obroka u postu - navodi Marković.

Iftar, dodaje Marković, prvo počinjemo nadoknadom tečnosti, odnosno vodom. Zatim se preporučuje unos suhih šljiva, hurmi ili smokava koje pripadaju namirnicama koje se brzo resorbiraju i koje su visokokalorijske te nam brzo vraćaju energiju podižući nivo šećera u krvi koji je bio u padu za vrijeme posta.

- Za osobe s poremećajem metabolizma glukoze i inzulinskom rezistencijom preporučuje se unos bobičastog voća koje manje utječe na glukozu u krvi i samo lučenje inzulina. Trpeza treba biti koncipirana na bazi žitarica, povrća i voća dijetalno pripremljena - istakla je Marković.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na