NAŠA TEMA

Prije nego što zapostite, obavezno se posavjetujte s ljekarom

Rizik je povećan kod osoba koje boluju od šećerne bolesti, a na inzulinskoj su terapiji ili terapiji koja dovodi do hipoglikemije

Obrok za iftar neka bude baziran na namirnicama bogatim ugljikohidratima. Ilustracija

Piše: Z. Karić

19.4.2021

Post je važan segment života svakog vjernika. Osnovni cilj posta je čišćenje duše i tijela od duševnih i tjelesnih strasti. Ramazanski post predstavlja potpuno odricanje od hrane, pića, konzumacije duhana i svih drugih tjelesnih zadovoljstava, loših misli i djela od zore do zalaska sunca i spada u najteže i najzahtjevnije vrste posta. Zbog svega navedenog, post osoba koje imaju zdravstvene probleme treba biti dobro osmišljen, tvrdi nutricionistkinja Inga Marković.


Umanjiti rizik

- Rizik je povećan kod osoba koje boluju od šećerne bolesti, a na inzulinskoj su terapiji ili terapiji koja dovodi do hipoglikemije. Rizik je veći i kod osoba s hipertenzijom, jer dugo uzdržavanje od jela i pića dovodi do pada krvnog pritiska, zatim za osobe s gastrointestinalnim problemima, gdje bolest zahtijeva redovno uzimanje adekvatnih obroka i tako dalje. Sve osobe u riziku trebale bi se posavjetovati s ljekarom prije nego što se odluče da poste, a kako bi smanjile rizik po tjelesno zdravlje - kaže Marković.

Postoje dva obroka u ramazanskom postu. Sehur, koji se smatra lakšim obrokom prije početka posta, obrok prije zore, i ifar, koji se smatra obilnijim obrokom nakon završetka posta, koji okuplja porodicu i obavlja se nakon zalaska sunca.


Marković: Važan period. Avaz

- Osnovne nutricionističke preporuke baziraju se na indeksu sitosti namirnica, s obzirom na to da je period nekonzumiranja namirnica u postu veoma dug. Za sehur se preporučuju namirnice s visokim indeksom sitosti, a to su prvenstveno proteinsko-lipidne namirnice, u koje spadaju meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, masti i njihovi proizvodi. Namirnice ovakvog sastava omogućavaju duži osjećaj sitosti, sporije se vare, sporije podižu nivo glukoze u krvi i ne uvode nas u kratkom roku u hipoglikemiju - ističe Marković.


Nadoknada energije

Za iftar je prvenstveno bitno nadoknaditi energiju koju je tijelo koristilo za vrijeme posta jer nije bilo nadoknade kroz unos hrane. Tijelo je u postu koristilo energiju iz namirnica konzumiranih za sehur i dio iz tjelesnih zaliha.

Iz svih ovih razloga bitno je da obrok za iftar bude baziran na ugljikohidratnim namirnicama niskog indeksa sitosti, ali visoke energetske vrijednosti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.