ISTRAŽIVANJA

Fizičkom aktivnošću spasite zdravlje mozga

Aktivnost potiče pojačano lučenje većeg broja hormona, a koji učestvuju u pomoći i osiguravanju nutritivno pogodnog okruženja za rast moždanih stanica

Tjelesna aktivnost utječe na mozak na više načina. Ilustracija

Z. K.

12.4.2021

Vježbanje može da promijeni način na koji ključni dijelovi našeg mozga komuniciraju kako starimo, poboljšavajući aspekte razmišljanja i pamćenja, otkriveno je novim istraživanjem. Naime, nepovezani dijelovi centra za memoriju mozga počinju da komuniciraju na složeniji i zdraviji način nakon redovne vježbe, izoštravajući funkcije pamćenja.


Čuvanje memorije

Kako se navodi u istraživanju, ovi nalazi proširuju naše razumijevanje o tome kako kretanje potiče razmišljanje i naglašava važnost bavljenja različitim aktivnostima koje nam omogućavaju da ostanemo u pokretu, bez obzira na našu dob.

Ideja da fizička aktivnost poboljšava zdravlje mozga već je dobro poznata. Eksperimenti koji uključuju životinje i ljude pokazuju da se redovnim fizičkim aktivnostima povećavaju neuroni u mozgu, što je neophodno za stvaranje i čuvanje memorije, istovremeno poboljšavajući vještine razmišljanja.


Smanjen rizik

Kod starijih ljudi redovna fizička aktivnost usporava uobičajeni gubitak zapremine mozga što može da pomogne u sprečavanju gubitka pamćenja vezanog za starost i smanjenju rizika od demencije.

Tjelesna aktivnost utječe na mozak na više načina. Povećava srčane otkucaje čime srce pumpa više kisika prema mozgu. Također, aktivnost potiče pojačano lučenje većeg broja hormona, a koji učestvuju u pomoći i osiguravanju nutritivno pogodnog okruženja za rast moždanih stanica.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.