KORISNO

Na prirodan način spriječite stvaranje kamena u bubregu

Javlja se zbog dehidracije, gojaznosti, naglog mršavljenja, nezdrave ishrane...

Z. K.

Ako želite izbjeći kamen u bubregu, smanjite kalcij

Foto: Ilustracija


Kamen u bubregu se javlja zbog dehidracije, gojaznosti, naglog mršavljenja, nezdrave ishrane. Evo kako na prirodan način spriječiti stvaranje kamena u bubregu, navode stručnjaci.

 

Manje mesa

Hidratacija - voda je izvor života. Sjetite se toga pa pravac na česmu, sipajte sebi vodu i popijte. Osobe koje imaju pijesak ili kamen u bubregu često dobivaju savjete ljekara da piju što više vode, po mogućnosti oko tri litra čiste vode na dan.

Smanjite natrij - ako jedete veliku količinu natrija, nastaje kamen u bubregu. Hrana koja sadrži velike količine natrija je prerađena hrana, konzervirana, krekeri, slana hrana, suhomesnati proizvodi, brza hrana itd.

Više povrća, manje mesa - ako jedete mnogo crvenog mesa, jaja i morskih plodova, dolazi do stvaranja i akumulacija mokraćne kiseline. Ove proizvode zamijenite mahunarkama.

Izbjegnite stres

Recite „ne“ strogoj dijeti - ona je stres za organizam, a to, nikako, nije dobro za bubrege. Povećajte konzumiranje magnezija – magnezij će vjerovatnoću stvaranja kamena u bubregu svesti na minimum.

Ako želite izbjeći kamen u bubregu, smanjite kalcij, ali ga ne smijete izbaciti iz ishrane, jer može dovesti do povećanog stvaranja kamena u bubregu. Kalcij, u kombinaciji sa oksalatima, ima tendenciju da se veže u crijevima, čime smanjuje stvaranje kamena.

Naprimjer, salata od svježeg špinata može izazvati stvaranje kamena u bubregu, ali, ako špinat pospete sirom, izbjeći ćete ovu nuspojavu. Također, gojaznost izaziva stvaranje kamena u bubrezima. Osobe sklone gojaznosti više jedu slanu, prerađenu hranu, kao i brzu hranu i meso.

Više o temi Bubreg

ISTRAŽIVANJA
Bubrežni kamenci kod djece, kako prepoznati
ISTRAŽIVANJA
Veza između bolesti bubrega i dijabetesa

Više o:

Bubreg Zdravlje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na