VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA

Hipotireoza zahtijeva praćenje

Sugeriram Vam da povećate dozu ''letroxa'' na 125 mikrograma i da uradite kontrolu hormona i EHO štitne za 2-3 mjeseca

Morate redovno kontrolirati vrijednosti šećera u krvi. Ilustracija

Piše: Doc. dr. Azra Bureković

9.4.2021

Liječim hipotireozu 15 godina i na stabilnoj sam dozi “letroxa” 100 mikrograma već šest godina. Prije dva mjeseca sam preboljela koronu, ali se i dalje osjećam umorno, malaksalo, pospano i imam tegobe koje sam imala kad se otkrila hipotireoza. Uradila sam hormone štitne žlijezde prije tri sedmice i TSH je bio 8,9, a FT3 i FT4 uredni. Ponovila sam hormone prije dva dana, sada je TSH 15,8, a i FT3 i FT4 su pali ispod donje granice. Šta da radim, ima li to veze s koronavirusom?

Sugeriram Vam da povećate dozu ''letroxa'' na 125 mikrograma i da uradite kontrolu hormona i EHO štitne za 2-3 mjeseca. Hipotireoza štitne žlijezde je progresivno oboljenje i zahtijeva praćenje jednom godišnje nakon 15 godina bolesti. Tokom bolesti štitna žlijezda se smanjuje volumetrijski zbog autoimunog oboljenja koje je u osnovi, a tako sve manje luči hormone FT3 i FT4. TSH luči hipofiza- endokrina žlijezda smještena u glavi, koja nadzire sve druge endokrine žlijezde u našem organizmu. Porast TSH govori da se štitna žlijezda „muči“ da nedovoljno luči svoje hormone i da joj je potrebno povećati dozu nadomjesne terapije. Moguće da je korona doprinijela „ubrzanijem“ propadanja tkiva štitne žlijezde, moguće je da je to i prolaznog karaktera, zato svakako uradite i EHO štitne žlijezde da se uporedi veličina sada i ranijeg nalaza. Uz povećanu dozu ''letroxa'' bolje ćete se osjećati.



Doc. dr. Azra Bureković. Avaz

Imam 42 godine i u decembru sam bio u bolnici zbog novootkrivenog dijabetesa, ketoacidoze i obostrane upale pluća izazvane koronavirusom. Do tada sam bio zdrav, bez ikakve terapije. Niko u porodici nema dijabetes. Još sam na inzulinu, a tromjesečni prosjek mi je bio 7,9 posto. Da li ću ostati stalno na inzulinu? Ima li veze korona s mojim šećerom?

Ako Vam je HbA1C (tromjesečni prosjek) bio 7,9 posto, znači da ste već imali blagu formu dijabetesa, a da je COVID-19 infekcija dovela do „razbuktavanja“ dijabetesa i ketoacidoze - akutne komplikacije dijabetesa, gdje je neophodan inzulin za liječenje. Morate redovno kontrolirati vrijednosti šećera u krvi na tašte i dva sata poslije obroka, tromjesečni prosjek, te u dogovoru s Vašim dijabetologom vidjet ćete za daljnju terapiju. Pošto ste relativno mladi dobili dijabetes tip 2, a po tromjesečnom prosjeku ne traje dugo, vjerovatno ćete moći regulirati šećer i drugim lijekovima osim inzulina.

Imam 28 godina, nisam udata, redovni ciklusi su mi bili do prije sedam mjeseci, kad sam preboljela teški oblik koronavirusa, a liječila sam se u bolnici 20 dana. U periodu oporavka sam dobila 13 kilograma, osjećam se „napuhano“, umorno, a ciklusi su neredovni, jedan mjesec je izostao. Do tada sam bila zdrava. Šta da radim?

- Samo dobivanje tjelesne težine moglo je poremetiti Vaš ciklus. U koroni Vam je mogla „stradati“ i štitna žlijezda i možda imate hipotireozu, koja može poremetiti ciklus. Teška akutna stanja nekih bolesti, kao što ste imali teški oblik korone, mogao je utjecati i na hipofizu, endokrinu žlijezdu koja zajedno s jajnicima utječe na cikluse. Moj savjet Vam je da se javite endokrinologu na endokrinološko ispitivanje.

U narednom broju na pitanja odgovara dr. Edin Buljugić, fizijatar. Pitanja šaljite na e- mail: [email protected].

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.