KORISNO

Zdrave bobice pune vitamina

Povezana je s regulacijom inzulina, koji pomaže da se normalizira nivo šećera u krvi

Vlakna i razni antioksidansi u aroniji imaju presudnu ulogu za zdravlje srca. Ilustracija

Z. K.

31.3.2021

Istraživanje realizirano 2003. godine pokazalo je da se aronija uspješno koristi u borbi protiv raka debelog crijeva. Istraživači s Univerziteta Ohajo otkrili su da se voće tamnije boje može uspješnije boriti protiv ove opake bolesti.


Napravite sok

Prema istraživanju, pigmenti dobiveni iz crne mrkve i rotkvice usporili su rast ćelija raka od 50 do 80 posto, a pigmenti iz aronije ubili su petinu postojećih ćelija ove bolesti.

Aronija je vrsta borovnice koja posjeduje dosta vitamina A, C, E, B kompleksa, a djeluje kao antioksidans. Ovo bobičasto voće je, također, dobar izvor mnogih antioksidantnih vitamina, poput vitamina C, vitamina A, vitamina E, beta-karotena i folata. Možete uzgajati aroniju u vašem vrtu i uživati u svojim bobicama aronije.

Bobice će biti zrele krajem ljeta ili početkom jeseni. Tada možete odabrati bobice i jesti ih svježe s grma, bilo sirove ili prerađene na mnogo različitih načina, a jedan od njih je sok. Oboljele osobe trebaju piti više puta dnevno. Dok se djeci preporučuje samo pola čaše dnevno. Sadržaj kalija u aroniji je dovoljno visok da ima primjetan utjecaj na zdravlje srca.


Slobodni radikali

Vlakna i razni antioksidansi u aroniji imaju presudnu ulogu za zdravlje srca, budući da snižavaju nivo holesterola i djeluju protiv slobodnih radikala. Aronija je, također, povezana s regulacijom inzulina, koji pomaže da se normalizira nivo šećera u krvi. Najčešće je dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.