UPOZORENJA

Potencijalna opasnost od povrede vrata

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši i može dovesti do oštećenja

Dešava se i da se ošteti dijafragma. Ilustracija

Z. K.

30.3.2021

Bilo da je uzročnik gripa ili prehlada, bilo da je u pitanju alergija na polen i prašinu,kihanje može biti opušteno i slobodno, ponekad blago suzdržano, a ponekad se svim silama trudimo da ga zaustavimo. Dok kišemo, zrak kroz naše nozdrve leti brzinom od 160 kilometara na sat. Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši i može dovesti do oštećenja, primjera radi do pucanja bubne opne. Može izazvati gubitak sluha ili vrtoglavicu. Također, mogu stradati kapilari u očima. 

Jači nalet pa naglo stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od povrede vrata, kao i otvaranja rana kod ljudi koji su nedavno operirali sinuse, ali i ako su imali hiruršku intervenciju na bilo kojem dijelu tijela. Dešava se i da se ošteti dijafragma. Zato je bitno da kihnete kad god vam se kiše, i to što jače možete, kako biste pustili zrak vani pod punom brzinom.

Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite “kao čovjek”. Ne stignete li izvaditi maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.