ZDRAVE NAMIRNICE

Dobrobiti zelene salate

Spada u skupinu namirnica koje biste trebali svakodnevno konzumirat

Z. K.

Ovaj vitamin sprečava razvoj pojedinih vrsta anemije

Foto: Ilustracija


Zelena salata spada u skupinu namirnica koje biste trebali svakodnevno konzumirati. Obiluje vitaminom C koji je snažan saveznik našeg organizma u odbrani od mnogih bolesti. Njen bogati nutritivni sastav potpomaže procesu detoksikacije. Konzumacija zelene salate pomaže uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, što donosi niz pogodnosti - povećanu energiju, bolju probavu, bistriji um, miran san te mladenački izgled kože.

Folna kiseljina

Važan sastojak zelene salate je folna kiselina (vitamin B11), koja je ključna za mnoge procese u ljudskom organizmu. Ovaj vitamin sprečava razvoj pojedinih vrsta anemije, štiti od osteoporoze, a zajedno s vitaminom B12 neophodan je za razvoj novih krvnih stanica.

Izvrsna prevencija

Folna kiselina je od izuzetne važnosti za trudnice, jer se njen nedostatak u organizmu povezuje s raznim malformacijama embrija, od kojih je najčešći defekt neuralne cijevi. Istraživanja su potvrdila da je redovan unos ovog vitamina izvrsna prevencija mnogih vrsta raka. Zelena salata sadrži i laktium supstancu koja ima umirujuća svojstva. Zbog toga je povećana konzumacija zelene salate posebno preporučljiva u situacijama nervoze, napetosti, razdražljivosti i nesanice.

Više o temi Zelena salata

POVRĆE SA MALO KALORIJA
Zelena salata čuva zdravlje čovjeka
KORISNO
Zelena salata čuva zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na