BRIGA O ZDRAVLJU

Spriječite urinarnu infekciju

Uvijek treba uzimati sve antibiotike, odnosno dozu koju je propisao doktor

Preporučuje se dnevna doza od 10 do 12 grama lista uve. Ilustracija

Z. K.

22.3.2021

Budući da su najčešći uzročnici akutnih cistitisa bakterije,u terapiji se najčešće koriste antibiotici i uroantiseptici. Uvijek treba uzimati dozu koju je propisao doktor. Simptomi se mogu smiriti već nakon dan-dva, ali su mikroorganizmi još prisutni u mokraći i umnožit će se ako se potpuno ne iskorijene. Zato antibiotsku terapiju provedite do kraja. Kao i kod svih bolesti, najbolje je izbjeći pojavu cistitisa, a u tome vam može pomoći nekoliko korisnih savjeta.


Uzimajte vitamin C

Pijte dosta vode – povećan unos tečnosti potiče često mokrenje, čime se iz mjehura ispiru bakterije. Ne ignorirajte potrebu za mokrenjem nego mokrite čim osjetite potrebu. U prehrani izbjegnite rafiniranu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kafu i alkohol.

Uzimajte vitamin C, jer to može povećati kiselost urina i učiniti ga nepovoljnom sredinom za bakterije. Vrlo je popularno korištenje preparata od brusnice. Sok od brusnice i borovnice sprečava prianjanje bakterija uz zid mokraćnog mjehura.


Cistitisi su uglavnom bezazleni

Od ljekovitog bilja, za liječenje uroinfekta najdužu i najčešću primjenu ima uva, bilo samostalno ili kao mješavina raznih uroloških čajeva. Listovi uve sadrže fenolne šećerne spojeve, koji iskazuju antibakterijski učinak u mokraći. Preporučuje se dnevna doza od 10 do 12 grama lista uve, a uzimajte je najduže do mjesec.

Cistitisi su uglavnom bezazlene i lako rješive bolesti, ali neadekvatnim liječenjem mogu dovesti do brojnih komplikacija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.