KORISNO

Krivac za bolan vrat

Prvo pravilo prilikom odabira jastuka je da jastuk mora biti udoban

Spavanje na stomaku nije dobro za vrat. Ilustracija

Z. K.

19.3.2021

Nemirni snovi, neprestano okretanje po krevetu tokom noći, bol u glavi i vratu, sve su ovo jasni znaci da morate nešto promijeniti u svojoj svakodnevici. Kiropraktičari tvrde da je problem u jastuku, odnosno, da ćete se pravilnim odabirom jastuka buditi puni snage, odmorni i svježi.


Pritisak na kičmu

Prvo pravilo prilikom odabira jastuka je da jastuk mora biti udoban! Naime, bez obzira na to u kom položaju spavate, jastuk treba ispuniti liniju ispod glave i vrata, sa naročitim naglaskom na jastuke koji će vašem vratu dati dovoljnu potporu.

Spavanje na stomaku nije dobro za vrat, jer će takav položaj neprestano pritiskati kičmu što će u krajnjem slučaju izazvati probleme sa vratom. Prvo pravilo prilikom odabira jastuka je da jastuk mora biti udoban, pa se ljudi često odlučuju za anatomski jastuk, koji ima udubljenje za glavu i potporu za vrat.


Neutralan položaj

Veliki jastuci sjajni su kao potpora bolu vratnom dijelu leđa pri spavanju, jer, ako ih obgrlite, postavit ćete leđa u neutralan položaj u kojem neće biti opterećenja.

Najbolji položaj za spavanje, prema kiropraktičarima, je bočni ili na leđima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.