RIJEČ STRUČNJAKA

Trzajna povreda vrata može dovesti do pritiska na leđnu moždinu

Simptomi su poteškoće u koncentraciji, problemi s pamćenjem, zvonjava u ušima, poremećaj spavanja i razdražljivost

Za posljedicu ima povrede mekih struktura u vratu. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

9.3.2021

Trzajna povreda vrata (whiplash injury) možda najbolje opisuje način na koji ona nastaje.

Istezanje mišića

Naime, pod utjecajem naglog zaustavljanja kretanja tijela, glava zbog sile inercije ostaje na mjestu u odnosu na torzo, pri čemu dolazi do savijanja vrata prema nazad, nakon čega glava poleti prema naprijed, što nazivamo hiperfleksijom.

Prilikom trzajne povrede dolazi do istezanja i povrede mišića, ligamenata, tetiva, diskusa i zglobova između pršljena u vratnoj kičmi. Kičma je građena od 34 pršljena. Razlikujemo sedam vratnih, 12 grudnih, pet lumbalnih, pet sakralnih i 3-5 trtičnih pršljena.

Kičma nije ravan stub, već čini oblik slova S. Vratna kičma građena je od sedam pršljena. Prva se dva vratna pršljena, atlas i aksis, uzglobljavaju s lobanjom.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Trzajna povreda vrata ne odnosi se na puknuće pršljena ili na oštećenje intervertebralnog diska, već samo na istegnuće koje za posljedicu ima povrede mekih struktura u vratu, dakle tetiva, mišića i ligamenata.

Zbog povrede diskusa može doći do pritiska na leđnu moždinu i/ili nervne korjenove. Trzajne povrede vrata najčešće se događaju usljed automobilskih nesreća ili udaraca u potiljak.

Simptomi trzajne povrede vratne kičme obično se javljaju u roku od 24 sata od povrede, a mogu biti: bol i ukočenost u vratu, glavobolja, vrtoglavica, zamagljen vid, umor. Neke osobe mogu osjetiti i poteškoće u koncentraciji, probleme s pamćenjem, zvonjenje u ušima, poremećaj spavanja i razdražljivost.

Trnci u rukama

Svi ovi simptomi nastaju jer se bolovi iz vrata šire u glavu zbog napetosti vratnih mišića i pritiska na nerve u gornjem dijelu kičme. Zato je kod pacijenata kojima se dogodila trzajna povreda vrata glavobolja najučestaliji simptom. Ako je povreda lokalizirana u donjem dijelu vratne kičme, tada se bolovi ili trnci mogu javiti i u rukama te se širiti prema donjem dijelu ruku.

Načini liječenja

Liječenje trzajne povrede vrata uključuje:

- Medikamentoznu terapiju

- Fizikalnu terapiju(ledene ili vruće obloge, maneulnu terapiju, uključujući miofascijalnu relaksaciju, terapijski ultrazvuk, te elektroterapiju)

- Vježbe istezanja i jačanja vratnih mišića - kada bol bude blaža, ove vježbe pomažu da se ublaže ostali simptomi i zaštiti vrat u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.