RIJEČ STRUČNJAKA

Trzajna povreda vrata može dovesti do pritiska na leđnu moždinu

Simptomi su poteškoće u koncentraciji, problemi s pamćenjem, zvonjava u ušima, poremećaj spavanja i razdražljivost

Piše: Dr. Edin Buljugić

Za posljedicu ima povrede mekih struktura u vratu

Foto: Ilustracija


Trzajna povreda vrata (whiplash injury) možda najbolje opisuje način na koji ona nastaje.

Istezanje mišića

Naime, pod utjecajem naglog zaustavljanja kretanja tijela, glava zbog sile inercije ostaje na mjestu u odnosu na torzo, pri čemu dolazi do savijanja vrata prema nazad, nakon čega glava poleti prema naprijed, što nazivamo hiperfleksijom.

Prilikom trzajne povrede dolazi do istezanja i povrede mišića, ligamenata, tetiva, diskusa i zglobova između pršljena u vratnoj kičmi. Kičma je građena od 34 pršljena. Razlikujemo sedam vratnih, 12 grudnih, pet lumbalnih, pet sakralnih i 3-5 trtičnih pršljena.

Kičma nije ravan stub, već čini oblik slova S. Vratna kičma građena je od sedam pršljena. Prva se dva vratna pršljena, atlas i aksis, uzglobljavaju s lobanjom.

  • Dr. Edin Buljugić

    Dr. Edin Buljugić

    Foto: Avaz


Trzajna povreda vrata ne odnosi se na puknuće pršljena ili na oštećenje intervertebralnog diska, već samo na istegnuće koje za posljedicu ima povrede mekih struktura u vratu, dakle tetiva, mišića i ligamenata.

Zbog povrede diskusa može doći do pritiska na leđnu moždinu i/ili nervne korjenove. Trzajne povrede vrata najčešće se događaju usljed automobilskih nesreća ili udaraca u potiljak.

Simptomi trzajne povrede vratne kičme obično se javljaju u roku od 24 sata od povrede, a mogu biti: bol i ukočenost u vratu, glavobolja, vrtoglavica, zamagljen vid, umor. Neke osobe mogu osjetiti i poteškoće u koncentraciji, probleme s pamćenjem, zvonjenje u ušima, poremećaj spavanja i razdražljivost.

Trnci u rukama

Svi ovi simptomi nastaju jer se bolovi iz vrata šire u glavu zbog napetosti vratnih mišića i pritiska na nerve u gornjem dijelu kičme. Zato je kod pacijenata kojima se dogodila trzajna povreda vrata glavobolja najučestaliji simptom. Ako je povreda lokalizirana u donjem dijelu vratne kičme, tada se bolovi ili trnci mogu javiti i u rukama te se širiti prema donjem dijelu ruku.

Načini liječenja

Liječenje trzajne povrede vrata uključuje:

- Medikamentoznu terapiju

- Fizikalnu terapiju(ledene ili vruće obloge, maneulnu terapiju, uključujući miofascijalnu relaksaciju, terapijski ultrazvuk, te elektroterapiju)

- Vježbe istezanja i jačanja vratnih mišića - kada bol bude blaža, ove vježbe pomažu da se ublaže ostali simptomi i zaštiti vrat u budućnosti.

NA VRH

Podijeli članak na