KORISNO

Jedite u većoj količini, a gubite kilograme u ovome je caka

Birajte namirnice koje će vam pomoći u bržem sagorijevanju kalorija

Z. K.

Možete ih jesti svaki dan

Foto: Ilustracija


Izvor vlakana

Paradajz - sadrži puno korisnih tvari koje će dugoročno pomoći vašem organizmu, a kratkoročni učinak su mršavljenje i prevencija daljnjeg nakupljanja suvišnih kilograma. Sadrže malo kalorija, ali vas brzo zasite i odličan su izvor vlakana koja pomažu u radu probavnog sistema.

Narandže - odličan su izvor vitamina C koji tijelu omogućava da nesmetano funkcionira. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, ipak, umjereno jedite narandže, jer sadrže dosta šećera. Ali udio vlakana iz ove voćke pomoći će vam u regulaciji nivoa glukoze u krvi.

Zobene pahuljice - zbog visokog udjela vlakana ubrzat će metabolizam i pomoći će vam da se duže osjećate sitim.

Batat - ako ste ljubitelj hrane koja je nepoželjna ako želite mršaviti, zamijenite je namirnicama poput batata i u organizam unesite dosta vlakana, vitamina C, kalija i vitamina B6.

Jabuke - dovoljno su slatke da mogu pobijediti žudnju za slatkišima i upravo zbog toga često se koriste u pripremi deserta. Sadrže malo kalorija, masti i soli, a odličan su izvor vlakana. Jabuka će potaknuti i rad probavnog sistema.

Ukusno i sito

Orašasti plodovi - mala količina sirovih badema, oraha ili indijskih oraščića može biti međuobrok i učiniti da se osjećate dobro idućih nekoliko sati.

Kvinoja - odlična je za mršavljenje i kao zamjena za rižu, tjesteninu ili krompir. Jelo će i dalje biti ukusno i zasitno, a vi ćete unijeti manje kalorija i više vitamina.

Gljive - sadrže malo kalorija, a puno vitamina. Isprobavajte različite vrste gljiva, jer svaka ima svoje posebne prednosti, a svima je zajedničko to što pospješuju skidanje suvišnih kilograma.

Više o temi Zdravlje

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na