VI PITATE, LJEKAR ODGOVARA

Savjet interniste kardiologa Jasmina Čaluka: Uraditi ultrazvuk srca

Na temelju tih rezultata bit će moguće dati dodatne, konkretnije informacije

Dr. Čaluk: Provjerite i status hormona štitnjače. Avaz

Z. K.

24.2.2021

Poštovani, imam 70 godina. Osjećam probadanje u prsima. Otišao sam kod ljekara kardiologa i ustanovljena je aritmija. Pijem lijek „sitron“ 4 mg, „lanibus“ 0,25 mg, „buol“ 2,5 mg. I dalje osjećam probadanje i želio bih čuti Vaše mišljenje.

- Nažalost, bez pregleda ne mogu ništa konkretno reći. I tegobe i dijagnoza su prilično širok pojam u tim okolnostima.

Imam 31 godinu, majka sam dvoje djece. U posljednje vrijeme imam ubrzani rad srca, koji prati neprijatan osjećaj, kao da su mi uši začepljene i zuji mi u ušima. Otac mi je umro od posljedica jakog infarkta, pa se i ja plašim da se možda i kod mene javlja neka srčana smetnja. Šta mi savjetujete?

- Vaše godine i ženski spol čine da je vjerovatnoća za problem kakav je imao Vaš otac ipak vrlo niska, barem u ovoj životnoj dobi. Palpitacije su moguća pojava i u sasvim zdravih osoba, a češće su kod žena. Žene imaju nešto brži rad srca od muškaraca i istančaniji osjećaj za dešavanja u organizmu, pa lakše i primijete ovakve simptome. U najvećem broju slučajeva, tegobe poput Vaših ne predstavljaju opasnost. No, s obzirom na to da su Vam prilično neprijatne, kao i da postoji ozbiljna familijarna opterećenost kardiovaskularnim bolestima, preporučujem da uradite ultrazvuk srca i EKG holter-monitoring. Provjerite nalaze krvi, posebno lipidni status i izmjerite u nekoliko navrata krvni pritisak, naročito kad se jave tegobe. Provjerite i status hormona štitnjače. Na temelju tih rezultata bit će moguće dati dodatne, konkretnije informacije.


Žene imaju nešto brži rad srca od muškaraca. Ilustracija

Koliko je opasan koksaki virus i može li se nešto uzimati kako bi se infekcija ublažila, a stanje poboljšalo?

Koksaki virus spada u grupu enterovirusa i najčešće se unosi oralnim putem, mada je moguć i kapljični prijenos sa zaražene na zdravu osobu. Najčešće uzrokuje simptome slične gripi ili simptome stomačne viroze. No, kod osoba zna se prenijeti na srčani mišić i prouzrokovati upalu, tj. miokarditis. U nekim okolnostima miokarditis nastupa i godinama nakon infekcije koksaki virusom. Miokarditis je opasan jer može dovesti do srčane slabosti, no varijabilan je i intenzitet slabosti, a nekad i njeno trajanje. Nekad je oštećenje srca i trajno i teško. Nema specifične terapije za infekciju ovim virusom. Antibiotici nemaju efekta na ovaj ili bilo koji drugi virus. Obično se preporučuje odmor, unos dovoljne količine tekućine, analgetici i antipiretici ukoliko postoji potreba.


U narednom broju na pitanja odgovara prof. dr. Reuf Karabeg, predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected].

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.