KORISNO

Očistite tijelo od nikotina

Ako ih redovno konzumirate, bit će vaši saveznici u izbacivanju štetnih produkata cigareta

Zeleni čaja pun je antioksidanata. Ilustracija

Z. K.

24.2.2021

Brz i zdrav način da pušači očiste tijelo od nikotina je da jedu što više zdravih namirnica. Ukoliko se redovno konzumiraju, mrkva, zeleni čaj, špinat, kivi, limun, narandža, kao i brokule, karfiol, kelj i kupus mogu pomoći da se iz tijela izbace štetni produkti cigareta.


Potrebna tečnost

Zeleni čaj - Tijelo zbog pušenja gubi potrebnu tečnost i organizam puno brže dehidrira. Ispijanjem velike količine domaće vitaminske vode, koju ćete napraviti tako što ćete pomiješati dva litra vode s kašičicom narendanog đumbira, jednim krastavcem, limunom i 12 listića nane, ali i zelenog čaja punog antioksidanata, isperite nikotin iz tijela.

Mrkva - Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom. A, ako želite da se riješite ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B, koji su glavni čistači tijela.


Jačanje imuniteta

Špinat - Folna kiselina veoma je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali, također, pomaže tijelu i da se riješi nikotina. A velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

Brokule, kelj i kupus - Osim što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnima u smanjivanju upala u sistemu za varenje, također sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina.

Kivi, limun i narandža - Osim vode, nikotin iz tijela izbacuju i vitamini A, C i E, koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv infekcija i bakterija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.