KORISNO

Hren - prirodni antibiotik

U hladnim zimskim danima može pomoći da prodišete

Regulira i nivo šećera u krv. Ilustracija

Z. K.

12.2.2021

Sok od hrena razblažen vodom dobar je za ispiranje upaljenog grla i bolesnih desni. Pored fintocida - prirodnog antibiotika, koji sadrži, ovaj korijen obiluje i lizozimom, proteinom s antibaktericidnim djelovanjem koji se koristi i u zvaničnoj medicini.

Narendani korijen hrena može se čuvati najviše sedam dana, nakon čega gubi mnoga korisna svojstva. Zato je najbolje da se jede svježe rendan, jer tada stimulira sistem za varenje, liječi upaljene urinarne puteve, a ima i jako diuretičko svojstvo čime potpomaže izbacivanje kamena u bubregu. Također, blagotvoran je u slučaju cistitisa, gihta i reume.


Domaći lijek za kašalj i bolesti dišnih organa. Ilustracija

Hren je nezamjenljiv kao domaći lijek za kašalj i bolesti dišnih organa. Također, umanjuje žeđ pa se samim tim, zbog smanjenog konzumiranja tečnosti, regulira i nivo šećera u krvi, što pogoduje dijabetičarima.

U hladnim zimskim danima može pomoći da prodišete. Na zagrijanu ringlu stavite šerpu sa narendanim hrenom i malo vode. Kad počne isparavati, šerpu sklonite sa šporeta, savijte se nad njom, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje do desetak minuta. Najbolje je da se to uradi pred spavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.