ORDINACIJA

Dr. Edin Buljugić: Potrebne su ozbiljnije pretrage

Navedeni simptomi potražuju malo ozbiljnije pretrage MRI LS segmenta, EMNG donjih ekstremiteta

Dr. Buljugić: Petni trn izvor je stalnih bolova. Avaz

Z. K.

5.2.2021

Suprug ima 49 godina i često mu trnu noge, a ima i nekontrolirane pokrete. Osjeća obamrlost malog i domalog prsta lijeve ruke. Na MR-u kičme rečeno je da ima bulging disk. Šta je to i jesu li ovo što sam opisala simptomi?

- Poštovana, navedeni simptomi potražuju malo ozbiljnije pretrage MRI LS segmenta, EMNG donjih ekstremiteta, pregled specijaliste neurologije i fizijatrije. Nakon toga će se dobiti bolje informacije o navedenom statusu.

Mom ocu dijagnosticiran je petni trn. Osjeća jake bolove kada stoji. Šta je najbolje da poduzmemo? On inače puno radi.

- Petni trn predstavlja “jako dosadnu situaciju” i izvor je stalnih bolova. Preporučuje se fizikalna terapija s akcentom na TEKAR terapiju, kao i terapiju udarnim valom uz ostale elektroanalgetske procedure. Također, preporuka je da se napravi i kompjuterska analiza stopala u statičkom i dinamičkom položaju i nakon toga da se naprave odgovarajući ulošci.


Bolovi u nozi. Ilustracija

Je li moguće da mišićna distrofija zahvati samo jednu nogu? Postoji li mogućnost da se stanje pogorša, kakve su prognoze za osobu? Riječ je o 28-godišnjem mladiću koji je već 18 godina u takvom stanju i šepa.

- Kad su u pitanju mišićne distrofije, one zahtijevaju stalnu kontrolu specijaliste neurologije, fizijatrije i radiologije.Shodno fazama kroz koje se prolazi, pacijent dobiva adekvatnu fizikalnu terapiju, kao i određenu suportivnu medicinsku terapiju.

Koliko može trajati oporavak nakon istegnuća i napuknuća ligamenata? Nakon kojeg vremena se mogu ponovo baviti sportom? Šta da koristim da ublažim bol? Imam 15 godina.

- Nažalost, niste naveli o kojem dijelu muskuloskeletnog sistema se radi, ali generalno istegnuće zahtijeva manje vremena od djelimičnog ili totalnog puknuća ligamenata. Neke od ovih situacija se ne mogu riješiti bez konsultacije specijaliste ortopedije koji će preporučiti konzervativnu ili hiruršku metodu zbrinjavanja.

U narednom broju na pitanja odgovara fitnes instruktorica prof. dr. Lejla Šebić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Pitanja šaljite na e-mail: [email protected].


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.