KORISNO

Sačuvajte zdravlje vaših bubrega

Zdravlje bubrega može biti ugroženo infekcijama, nedovoljnim unosom tečnosti, konzumiranjem pretjerano slane hrane, ali i korištenjem nekih lijekova i dodataka ishrani

Unosite dovoljno tečnosti, najbolje obične vode, ali ne pretjerujte. Ilustracija

Z. K.

2.2.2021

Visok krvni pritisak, dijabetes i nasljedna sklonost ka nefrološkim bolestima povećavaju rizik od bolesti bubrega. I bez tih faktora rizika zdravlje bubrega može biti ugroženo infekcijama, nedovoljnim unosom tečnosti, konzumiranjem prjeterano slane hrane, ali i korištenjem nekih lijekova i dodataka ishrani.

Koliko vode

Da bi vam bubrezi ostali zdravi, probajte da se što više pridržavate određenih pravila:

- Unosite dovoljno tečnosti, najbolje obične vode, ali ne pretjerujte. Nefrolozi kažu da, nasuprot uvriježenom vjerovanju, nijedna studija nije dokazala da je povećen unos vode efikasan u poboljšavanju rada bubrega. Iako je uvijek dobro piti dovoljne količine vode, više od uobičajenih šest-osam čaša svakodnevno najvjerovatnije neće pomoći bubrezima da rade bolje.

- Jedite zdravu hranu. Bubrezi mogu tolerirati širok spektar navika u ishrani, ali većina problema s bubrezima nastaje kao posljedica drugih zdravstvenih problema, kao što su visok krvni pritisak i dijabetes. Zbog toga pokušajte steći navike da jedete zdravo i umjereno kako biste težinu i krvni pritisak držali pod kontrolom. Sprečavanje nastanka dijabetesa i visokog krvnog pritiska pomoći će bubrezima da ostanu u dobrom stanju.

- Vježbajte redovno. Ako ste zdravi, vježbanje je dobro zato što, poput zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost može spriječiti gojenje i hipertenziju. Ipak, vodite računa o tome koliko vježbate, posebno ukoliko nemate kondiciju. Ako se preforsirate kad niste zdravi i u formi, to može biti naporno za bubrege.

Dotok krvi

- Budite oprezni s upotrebom suplemenata i biljnih ekstrakata. Pretjerana upotreba vitaminskih suplemenata i pojedinih biljnih ekstrakata može biti štetna za bubrege.

- Prestanite pušiti. Pušenje može oštetiti krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u bubrege, koji zbog toga ne mogu funkcionirati na optimalnom nivou. Pušenje povećava i rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, kao i od raka bubrega.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.