KORISNO

Znakovi da vam nedostaju vitamini i minerali

Mnogi ne jedu dovoljno pravih namirnica ili ih zbog probavnih smetnji ne mogu apsorbirati

Riješite se crvene ili bijele pojave na koži slične aknama. Ilustracija

Z. K.

1.2.2021

Važne biohemijske reakcije u tijelu ne mogu se pravilno odvijati bez potrebnih vitamina i minerala. Ovo oslabljeno funkcioniranje katkad se može manifestirati na tajanstvene načine.

Pucanje kože

Zbog industrijski prerađene hrane, lako može doći do manjka vitamina. Mnogi i ne jedu dovoljno pravih namirnica ili ih zbog probavnih problema ne mogu apsorbirati. Tajanstveni simptomi čiji je uzrok nedostatak vitamina ili minerala: 

Pucanje kože na rubovima usana - Nedostaju vam: željezo, cink i B vitamini, poput niacina (B3), riboflavina (B2) i B12. To je uobičajeno kod vegetarijanaca jer zbog načina prehrane često ne dobivaju dovoljno željeza, cinka i vitamina B12. 

Rješenje: Jedite više paradajza, blitve, kikirikija, mahunarki poput leće, peradi, lososa, tune, jaja, školjki i rakova.

Apsorpcija željeza pojačana je vitaminom C, koji također pomaže u borbi protiv infekcije. Kombinirajte ove namirnice s povrćem kao što su brokula, crvena paprika, kelj i karfiol.

Bijele pojave

Crveni osip i ljuskice na licu (a ponekad i na drugim mjestima), te gubitak kose - Nedostaju vam: biotin (B7), poznat kao vitamin za kosu. Jedete li sirova jaja, to vas čini ranjivima jer protein prisutan u sirovim jajima, pod nazivom avidin, pospješuje sposobnost tijela da apsorbira biotin.

Rješenje: Jedite više kuhanih jaja (kuhanje deaktivira avidin), lososa, avokada, gljiva, karfiola, soje, oraha, malina i banana.

Crvene ili bijele pojave na koži slične aknama, obično na licu, rukama, bedrima i stražnjici - Nedostaju vam: esencijalne masne kiseline te vitamini A i D.

Rješenje: Jedite manje zasićenih masnoća, a transmasnoće, poput margarina i očvrsnute biljne masnoće, sasvim izbacite i povećajte unos zdravih masnoća.

Trebate više lososa i srdela, plodova kao što su orasi i bademi, te sjemenki kao što su lan, konoplja i chia. I samo 10 minuta na suncu pomoći će vam da dobijete vitamin D.


Trnci i peckanje

Trnci, peckanje i žarenje u rukama, nogama ili drugdje - Nedostaju vam: vitamini grupe B, poput folne kiseline (B9), B6 i B12. Ovaj nedostatak je izravno povezan s perifernim živcima. Navedeni simptomi mogu se javiti i u kombinaciji s tjeskobom, depresijom, anemijom, umorom i hormonskom neravnotežom.

Rješenje: Jedite špinat, šparoge, cveklu, grah, jaja, hobotnicu, školjke, rakove i meso od peradi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.