NAPITAK

Sve blagodati kafe: Smanjuje šanse za rak, poboljšava pamćenje

Umjerena konzumacija kafe (do 4 šoljice dnevno) zapravo produžuje život

Ilustracija. Arhiv

E.I.

26.1.2021

Iako se uz nju često vežu negativne nuspojave, svakodnevno pijenje kafe zapravo ima pozitivan učinak na vaš organizam, piše Centarzdravlja.hr.

Smanjuje šanse za rak

Umjerena konzumacija kafe (do 4 šoljice dnevno) zapravo produžuje život! Redovitom konzumacijom kafe smanjuje se rizik od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze i nekih vrsta karcinoma, kao što su rak jetre i maternice. Kako bi antioksidansi iz kafe mogli uistinu djelovati, potrebno je izbaciti šećer i mlijeko.

Bolje raspoloženje

Osim što sprječava bolesti, kofein iz kafe direktno je povezan s mozgom i raspoloženjem. Pozitivni učinci ovog napitka na ljudski um uključuju i bolju koncentraciju, budnost i pažnju. Neka istraživanja su pokazala kako je kod ljudi koji konzumiraju 2 do 3 šoljice kafe dnevno manja stopa samoubojstava.

Poboljšano pamćenje

Kofein, osim što djeluje kao stimulans, poboljšava pažnju i koncentraciju, a ima i pozitivno djelovanje na dugoročno pamćenje.

Zdravo tijelo i um

Kafa ima pozitivne učinke na sportaše na umnoj i tjelesnoj razini. Kofein isključuje receptore u mozgu zadužene za adenozin, koji uzrokuje osjećaj umora. Ovisno o težini, nekoliko šoljica kafe mogu poboljšati i rezultate treninga, ali i izdržljivosti.

Bez pretjerivanja

Pretjerivanje je loše u svemu, tako i u kofeinu. Mogući simptomi od previše kafe uključuju nesanicu, tjeskobu, paniku, a mogući je razvoj ovisnosti o kofeinu čiji je glavni simptom glavobolja. U turskoj kafi i espressu ima nešto više holesterola, ali nedovoljno za brigu, ako umjereno uživate u svojim dnevnim dozama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.