KORONAVIRUS

Stručnjaci: Poremećaj čula mirisa i okusa može biti trajna posljedica

Naučnici malo znaju o tome kako virus uzrokuje trajnu anosmiju

Naučnici malo znaju o tome kako virus uzrokuje trajnu anosmiju. ILUSTRACIJA

A. Fazlić

3.1.2021

Sve do marta, Katherine Hansen imala je tako oštar njuh da je mogla kući mogla napraviti gotovo svako jelo restorana bez recepta, samo podsjećajući se na mirise i okuse.

Tada je stigao koronavirus, jedan od prvih simptoma gospođe Hansen bio je gubitak mirisa, a zatim i okusa. Hansen još uvijek ne može okusiti hranu i kako kaže da ne može podnijeti ni žvakanje. Sada uglavnom živi od supe i šejkova.

- Ja sam poput nekoga ko izgubi vid kao odrasla osoba. Oni znaju kako nešto treba izgledati – rekla je Hansen za New York Times.

Smanjen njuh, nazvan anosmija, pojavio se kao jedan od znakovitih simptoma Covid-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus. To je prvi simptom za neke pacijente, a ponekad i jedini. Često praćena nemogućnošću ukusa, anosmija se kod ovih pacijenata javlja naglo i dramatično, gotovo kao da je prekidač prebačen.

Većina vrati čulo mirisa i okusa nakon što se oporave, obično u roku od nekoliko sedmica. Ali kod manjine pacijenata poput gospođe Hansen, gubitak i dalje traje, a doktori ne mogu reći kada će se i hoće li se čulo vratiti.

Naučnici malo znaju o tome kako virus uzrokuje trajnu anosmiju ili kako je izliječiti. Ali slučajevi se gomilaju kako se koronavirus širi svijetom, a neki stručnjaci strahuju da bi pandemija mogla ostaviti ogroman broj ljudi trajnom gubitku mirisa i okusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.