SAVJETI

Zaštitite organizam od zagađenja

Vitamin E može smanjiti efekte zagađenog zraka na pluća

Vitamin E može smanjiti efekte zagađenog zraka na pluća. Ilustracija

Z. K.

27.12.2020

Koliko je zagađenje zraka ozbiljan problem, govori podatak da toksične čestice mogu prodrijeti ne samo u disajne organe, već i u mozak ili polne organe.

Odlična prevencija

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da ishrana pojačana omega-3 masnim kiselinama umnogome može da nam pomogne u borbi protiv zagađivača. Studija Univerziteta Harvard, sprovedena na miševima, pokazala je da simptomi upala i oksidacionog stresa u samim ćelijama mogu biti za 30 do 50 posto smanjeni unosom hrane kao što je masna riba, lan ili konoplja, kao i to da su baš ove namirnice odlična prevencija za bolesti koje se češće javljaju u zagađenim oblastima. 

- Svima koji žive u zagađenim sredinama preporučili bi da uzimaju omega-3 masne kiseline, bilo kroz hranu, bilo u vidu suplemenata. Činjenica je da one nisu lijek, ali su nutrijent koji može mnogo da učini da sačuvamo zdravlje ili spriječimo progres bolesti. U svakom slučaju, s njima možemo da krenemo odmah, dok je ulaganje u emisiju štetnih gasova dugoročna investicija, koja neće tako brzo uroditi plodom – navodi se u ovom istraživanju.

Paradajz štiti

Vitamin E može smanjiti efekte zagađenog zraka na pluća. Studija je zabilježila smanjen nivo vitamina E kod ljudi koji pate od plućnih bolesti kao što je astma, a istraživači su saznali da konzumiranje hrane bogate vitaminom E (na primjer avokado ili špinat) pomaže u zaštiti od čestičnog zagađenja. 

U ishranu bi trebalo uvrstiti dosta svježeg paradajza, jer paradajz sadrži likopen - antioksidans koji štiti od respiratornih oboljenja.

Sjemenke lana

Ovo sjeme možete svakodnevno jesti u svojim smutijima, salatama, miješati ga s jogurtom. Ilustracija

Sjemenke lana imaju visok nivo fitoestrogena i omega-3 masnih kiselina, koji imaju antioksidativna svojstva i djeluju blagotvorno u smanjivanju simptoma astme i drugih alergijskih reakcija. Ovo sjeme možete svakodnevno jesti u svojim smutijima, salatama, miješati ga s jogurtom ili ga dodati kuhanoj hrani.

Maslinovo ulje i vino

Masne kiseline iz maslinovog ulja pomažu u smirivanju upalnih procesa. Ilustracija

Vitamin E u maslinovom ulju pomaže funkcioniranju pluća. Također, i masne kiseline iz maslinovog ulja pomažu u smirivanju upalnih procesa. Najbolji način da unesete maslinovo ulje i da dobijete maksimalnu korist od toga jeste da ga koristite u salatama. Ne upotrebljavajte maslinovo ulje za prženje i ne izlažite ga visokoj temperaturi, jer bi došlo do uništavanja hemijske strukture ulja. 

Bijelo vino je napravljeno od grožđa, koje ima visok nivo antioksidanata. Studije su pokazale korelaciju između konzumiranja vina i respiratornog i kardiovaskularnog zdravlja. Imajte na umu da možda ne biste smjeli da pijete vino ukoliko ste pod terapijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.