ZAŠTITA

Gljive mogu smanjiti virusnu aktivnost i količinu virusa u tijelu

Gljive prirodno inhibiraju virusne enzime

Gljive prirodno inhibiraju virusne enzime. ARHIV

A. F.

25.12.2020

U proteklih godinu dana puno toga smo naučili o novom koronavirusu, od toga kako se ponašati do toga kako se zaštiti. No, ne treba zaboraviti da je za zdravlje važna i prehrana, pa biste nakon nedavnih istraživanja trebali razmisliti da uključite u prehranu i gljive.

Liječnici i nutricionisti slažu se da gljive mogu pružiti vitalni poticaj protiv covida-19. Jenny Bennett, naturopatska liječnica u Seattleu s naglaskom na imunološki posredovana stanja, kaže da su gljive shiitake i maitake "fenomenalne za poboljšanje imunološkog sustava".


- Postoji mnoštvo istraživanja o tome kako shiitake gljive smanjuje virusnu aktivnost i zapravo može smanjiti količinu virusa u vašem tijelu-  kazala je Bennett.

Gljive prirodno inhibiraju virusne enzime, a također mogu usporiti napredovanje virusne infekcije, što znači da ako uvrstite gljive u prehranu mogli biste primijetiti da simptomi slabije napreduju, piše Eat this.

Osim svojih izravnih blagodati, gljive također pomažu vašem tijelu stimulirajući imunološki odgovor. 

Bennett savjetuje da je gljive najbolje jesti kada primijetite da su se kod vas pojavili simptomi.

- Gljive postignu najbolji učinak odmah uzmete, a ako ih na vrijeme konzumirate, smanjit će daljnji napredak i razvoj bolesti -  dodala je.

No, iz preventivnih razloga gljive možete i ranije uključiti u prehranu, čak i ako nemate covid-19 ili neku drugu virusnu zarazu. Možete ih konzumirati na razne načine: suhe gljive možete naribati na tjesteninu ili druga jela, a možete napraviti i supu od gljiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.