ISTRAŽIVANJE

Janjetina: Smanjuje rizik od nastanka Alzheimera

Istraživači su otkrili da se čini da crveno vino i sir, kada se umjereno konzumiraju, štite od pogoršanja pamćenja i drugih vještina razmišljanja

Janjetina smanjuje rizik. Ilustracija

A. F.

23.12.2020

Rezultati nove studije objavljene prošli mjesec u Journal of Alzheimer’s disease sugeriraju da vas vino i sir mogu zaštititi od problema s pamćenjem koji se javljaju sa starenjem. No, to nisu jedine namirnice koje su se našle na popisu.

Ovo istraživanje uključivalo je gotovo 2000 odraslih osoba u dobi od 46 do 77 godina koje se pratilo 10 godina. Na početku i dva puta tokom studije, dobili su testove fluidne inteligencije koji mjere sposobnost razmišljanja na licu mjesta i učinkovito rješavanje problema, sposobnosti koje su oštećene kada imate demenciju. To također može biti signal Alzheimerove bolesti. 

Na temelju toga što su sudionici rekli koliko često jedu hranu poput sira, vina, voća, povrća, žitarica i raznih oblika bjelančevina, naučnici su njihove prehrambene navike povezali s njihovim kognitivnim sposobnostima tokom razdoblja istraživanja.

Istraživači su otkrili da se čini da crveno vino i sir, kada se umjereno konzumiraju, štite od pogoršanja pamćenja i drugih vještina razmišljanja. Studija je također otkrila da je jedenje janjetine jednom sedmično nudilo određenu korist. No, benefiti nisu zabilježeni kod konzumacije ostalog crvenog mesa. S druge strane, studija je otkrila da konzumacija previše soli, koja uglavnom dolazi iz prerađene hrane, brze hrane i ostalih obroka u restoranima, može dovesti do lošijih kognitivnih performansi kako starite. Osobito ako imate veći rizik od Alzheimerove bolesti.

Umjerena konzumacija vina i sira štiti pamćenje. ARHIV

Iako ovo istraživanje nije dalo detalje o vrsti ili količini sira povezanoj s boljim performansama mozga, Auriel Willette, docentica za znanost o hrani i prehrani na Državnom sveučilištu u državi Iowa, je objasnila da se svakodnevno konzumiranje sira povezuje s boljom kognitivnom funkcijom.

Iako ostaje nejasna uloga sira, druga istraživanja sugeriraju da je sir povezan s nižim stopama kognitivnog pada i boljim kognitivnim performansama. Jedna je teorija da određeni bioaktivni spojevi u siru smanjuju štetne upale u mozgu. 

No, iako su ovo zanimljive vijesti, važno je zapamtiti da ova studija ne pokazuje uzrok i posljedicu, pa dok ne saznamo više, ne možemo reći da će jedenje više sira pomoći u poboljšanju vaše moždane snage.

Osim toga, pokazalo se kako je janjetina iz nekog razloga bolji odabir od drugih vrsta crvenog mesa. 

- Naša je studija možda prva studija koja je pokazala da konzumacija janjetine može nekako biti korisna u odnosu na drugu konzumaciju crvenog mesa -  rekla je Willette, dodajući: Po mom mišljenju, jesti meso korisno je samo ako uklonite većinu masnoće.

Studija je također otkrila da je jedenje janjetine jednom sedmično nudilo određenu korist. ARHIV

Nema sumnje da vam određene namirnice pomažu očuvati oštar um dok starite. No znanstvenici još uvijek otkrivaju kako vaša prehrana utječe na funkcioniranje mozga, ali općenito se čini da postoje brojne prednosti od hrane bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima.

Neka istraživanja povezala su mediteransku prehranu s nižim stopama demencije i boljim kognitivnim funkcioniranjem u starijih odraslih osoba. 

Evo nekoliko namirnica koje potiču pamćenje:

Cjelovite žitarice 

Borovnice

Lisnato povrće 

Orasi

Plodovi mora 

Hrana poput ove također smanjuje rizik od drugih bolesti. Stoga, ako želite, uzmite malo crnog vina i sira te malo janjetine jednom tjedno, ali nemojte odustati i od drugih hranjivih opcija, piše Today.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.