SAVJETI

Pokazatelji da vam fali vitamina

Za lijepu kosu nije dovoljna samo spoljašnja njega različitim preparatima, već je potrebno i zdravo se hraniti

Na licu se mogu vidjeti različiti nedostaci u organizmu pa tako i manjak vitamina. Ilustracija

Z. K.

14.12.2020

Za zdravlje i pravilo funkcioniranje organizma potrebna je, prije svega, adekvatna ishrana.


Različite tegobe

Potrebna je ona koja se sastoji od svih namirnica koje mogu osigurati jak imunitet tijelu i dovoljno energije svakog dana. Među najznačajnijim sastojcima koji utječu na funkcioniranje organizma svakako su vitamini, a upravo njihov manjak može da izazove različite tegobe i zdravstvene probleme koji se mogu manifestirati na više načina. 

Blijed ten - Na licu se mogu vidjeti različiti nedostaci u organizmu pa tako i manjak vitamina jer tada ten postaje blijeđi nego inače. Međutim, kada ten blijedi to znači da u tijelu fali vitamina B12 kog ima najviše u mesu (piletini i ćuretini) i ribi.

Oštećena kosa - Za lijepu kosu nije dovoljna samo spoljašnja njega različitim preparatima, već je potrebno i zdravo se hraniti. Upravo kosa može da pokaže kada vam fali vitamina u organizmu, jer kada dođe do toga ona postaje suha i oštećena.

Gljive i jaja

Oštećena kosa je pokazatelj nedostatka biotina, odnosno vitamina B7 koji se dešava najčešće usljed dužeg uzimanja antibiotika. Srećom postoji način da se količina vitamina B7 u organizmu nadoknadi i to samo ishranom, jer se u gljivama, jajima (žumance) i karfiolu nalazi velika količina ovog vitamina.

Otok pojedinih dijelova tijela

Pored oticanja, manjak joda se manifestira i kroz gojenje, slabe nokte i suhu kožu. Ilustracija

Najjednostavnije objašnjenje natečenih kapaka, a često i nogu jeste nedostatak joda u organizmu. Pored oticanja, manjak joda se manifestira i kroz gojenje, slabe nokte i suhu kožu. Kako biste uspostavili željenu količinu joda u tijelu potrebno je da unosite malo više soli koja je najveći izvor joda, ali i morske plodove i morsku ribu. 


Blijede usne i desni

Nedostatak željeza češći je kod žena. Ilustracija

Blijede usne i desni pokazatelj su da u tijelu nemate dovoljno željeza, što se, također, može manifestirati kroz čudnu želju da jedete led i zemlju. Nedostatak željeza češći je kod žena, ali ga je moguće lako nadoknaditi. Potrebno je samo pojačati ishranu namirnicama kao što su grah, riba, crveno meso, špinat, savjetuju stručnjaci. 

Generalno loše zdravlje zuba, osjetljive desni koje lako krvare znak je da u tijelu nema dovoljno vitamina C, koji je jedan od najvažnijih kako za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma, jačanje imuniteta, tako i za suzbijanje bola u mišićima i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.