NAUKA

Spojevi u zelenom i crnom čaju imaju antivirusna djelovanja protiv koronavirusa

Trenutno se mnogi prenamijenjeni antivirusni lijekovi zajedno s kortikosteroidima koriste za liječenje teško oboljelih od covida-19, a mnogi od tih lijekova pokazuju obećavajuće ishode

Zeleni i crni čaj imaju antivirusna djelovanja protiv koronavirusa. ILUSTRCIJA

A.F.

9.12.2020

Naučnici s Medicinskog sveučilišta u Kyotu i Središnjeg istraživačkog instituta u Japanu otkrili su da određeni bioaktivni spojevi koji se nalaze u zelenom, crnom i oolong čaju (polufermentirani čaj obrađen iz lišća Camellia sinensis) imaju izvanredna antivirusna djelovanja protiv virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

Trenutno se mnogi prenamijenjeni antivirusni lijekovi zajedno s kortikosteroidima koriste za liječenje teško oboljelih od covida-19, a mnogi od tih lijekova pokazuju obećavajuće ishode.

S obzirom na to da su biljni spojevi izrazito sigurni i podnosšljivi, provedena su mnoga istraživanja kako bi se procijenila učinkovitost takvih spojeva u liječenju covida-19. Epigalokatehin galat (EGCG) jedan je od takvih polifenolskih spojeva koji se nalaze u zelenom čaju i pokazao je terapijske prednosti kod kardiovaskularnih, metaboličkih, neuroloških i zaraznih bolesti te raka, prenosi News medical.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.