ISTRAŽIVANJA

Depresija ostavlja posljedice na mozak

Na udaru je i digestivni sistem, pa se javljaju problemi sa varenjem, dijareja i ostali simptomi koji podsjećaju na stomačni virus

Z. K.

Česti su bolovi u mišićima, grudima i leđima

Foto: Ilustracija


Brojna naučna istraživanja su potvrdila da depresija ostavlja velike posljedice na mozak. Odnosno, ona utječe na smanjenje hipokampusa, koji je zadužen za prostor i memoriju. Što znači da dolazi do smanjenja kognitivnih funkcija. 

Koliko je, zapravo, uticaj ove bolest jak na psihu čovjeka najbolje govori podatak da svake godine zbog depresije više od 800.000 ljudi na svijetu izvrši samoubistvo. Najnovija studija je pokazala da despresija povećava rizik od nastanka raka  i kardiovaskularnih bolesti. Čak i ako ne dođe do opakih bolesti, ona toliko mjenja funkciju tijela da nastaje niz drugih fizičkih tegoba.

Osim karakterističnog umora i malaksalosti česti su bolovi u mišićima, grudima i leđima. Zatim, glavobolje, vrtoglavice i gubitak svijesti. Također, na udaru je i digestivni sistem, pa se javljaju problemi sa varenjem, dijareja i ostali simptomi koji podsjećaju na stomačni virus.

Više o temi Depresija

PREDLAŽEMO
Ublažite simptome depresije
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na