SAVJETI

Razlozi zašto treba jesti crveno voće i povrće

Naučnici navode da je važno unositi hranu bogatu likopenom, koji ima protuupalno djelovanje i sprečava nastanak krvnih ugrušaka

Z. K.

Čuvari vašeg zdravlja

Foto: Ilustracija


Finski naučnici proveli su istraživanje i utvrdili da osobe koje unose visok nivo likopena - crvenih tvari koje se nalaze u lubenicama, crvenim paprikama i paradajzu, imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.000 osoba podijeljenih u četiri grupe, ovisno o nivou likopena u krvi. Nivo likopena mjerili su na početku istraživanja, a potom su zdravlje učesnika posmatrali u periodu od 12 godina.

Grupu s najmanje likopena u krvi činilo je 258 osoba, a njih 25 doživjelo je srčani udar. S druge strane, u grupi s najviše likopena u krvi, koju je činilo 259 osoba, bilo je tek 11 slučajeva srčanog udara. Istraživanje, objavljeno u časopisu „Neurology“, pokazalo je da prehrana bogata likopenom smanjuje za čak 55 posto rizik od nastanka srčanog udara.

Naučnici navode da je važno unositi hranu bogatu likopenom, koji ima protuupalno djelovanje i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Savjetuju redovnu konzumaciju raznolikog voća i povrća, ne samo onog bogatog likopenom, jer svaka vrsta ima određene prednosti za zdravlje.

Više o temi Voće

UKUSNI PLODOVI
Mušmula čuva organizam
KORISNO
Voće koje čuva pluća
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na