KORISNO

Jedno od pitanja pacijenata: Kada i kako se vratiti seksualnom životu nakon srčanog infarkta

Treba znati da je utrošak energije pri seksualnom odnosu jednak pješačenju od jednog kilometra normalnim korakom

Seks je dozvoljen kada možete hodati bez tegoba. Ilustracija

Z. K.

20.11.2020

Jedno od čestih pitanja pacijenata jeste kakav će biti njihov seksualni život nakon srčanog infarkta. U prve tri do četiri sedmice nakon udara preporučuje se izbjegavanje seksualnih odnosa, savjetuje kardiolog, dr. Nabil Naser. 

Ako ste u stanju hodati bez tegoba i nelagode, onda povratak u seksualne odnose ne bi trebao izazvati posebne probleme, kažu stručnjaci. Ako seks izazove anginu, odnosno bolove u prsima, potrebno je o tome obavijestiti svog doktora. Uglavnom, mnogi pacijenti obnavljaju svoje seksualne odnose mjesec nakon infarkta. U toku odnosa ne treba se oslanjati na ruke i treba izbjegavati teže položaje.

Treba znati da je utrošak energije pri seksualnom odnosu jednak pješačenju od jednog kilometra normalnim korakom. Međutim, to znači i da je potreba srčanog mišića za kisikom veća nego u stanju mirovanja.

Neki muškarci smatraju da imaju problema s dobivanjem ili održavanjem erekcije nakon infarkta. Ovi problemi mogu biti uzrokovani emocionalnim stresom ili lijekovima kao što su beta-blokatori. Ipak, impotencija može imati i druge uzroke. Neophodno se posavjetovati s kardiologom kako eventualne probleme riješiti ili liječiti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.