SAVJETI

Navike koje treba izbjegavati

Voće je preporučljivo jesti sat do dva nakon obroka, i sat prije sljedećeg obroka

Z. K.

Voće je preporučljivo jesti sat do dva nakon obroka

Foto: Ilustracija


Često se događa da nesvjesno neki od vas prakticira određeni vid ponašanja nakon jela koji dugoročno gledano može da ugrozi vaše zdravlje. Kako bi vam skrenuli pažnju na naizgled bezazlene, ali zaista škodljive oblike ponašanja neposredno nakon jela, stručnjaci ističu šta je to što ne treba da radite.

Nadut stomak

Konzumiranje cigareta - Vjerovatno ste svjesni posljedica ove loše navike po vaše zdravlje u globalu, ali ono što studije pokazuju je zaista poražavajuće, a tiče se konzumiranja cigareta neposredno nakon jela. Pušenje nakon što ste završili s obrokom povećava šanse za oboljenjem od raka za 10 puta. 

Voće - Ako jedete voće odmah nakon što ste završili sa doručkom ili ručkom, nepotrebno ćete svoj stomak izložiti nadutosti. Voće je preporučljivo jesti sat do dva nakon obroka, i sat prije sljedećeg obroka.

  • Odlazak na kupanje poslije obroka nikako nije preporučljiv

    Odlazak na kupanje poslije obroka nikako nije preporučljiv

    Foto: Ilustracija


Bez kupanja

Ispijanje čaja - Ispijanje čaja nakon obroka je navika karakteristična za brojne kulture. Međutim stručnjaci tvrde da ovo nije povoljno po ljudsko zdravlje. 

Kupanje - Odlazak na kupanje poslije obroka nikako nije preporučljiv jer dovodi do povećanja protoka krvi u tijelu, naročito u predjeli ruku i nogu. Samim tim količina krvi koja je potrebna u predjelu želuca da bi se hrana varila je manja, i varenje je otežano.

Šetnja i san

  • Šetnja dovodi do toga da probavni sistem ima poteškoća s apsorbiranjem hranljivih sastojaka iz hrane

    Šetnja dovodi do toga da probavni sistem ima poteškoća s apsorbiranjem hranljivih sastojaka iz hrane

    Foto: Ilustracija


Iako stara izreka kaže da je potrebno preći sto koraka nakon obroka kako biste doživjeli sto ljeta, to zapravo nije tačno, tvrde stručnjaci. Šetnja dovodi do toga da probavni sistem ima poteškoća s apsorbiranjem hranljivih sastojaka iz hrane. 

Spavanje je, također, loš potez nakon jela, jer na taj način sistem za varenje ima težak zadatak pred sobom, budući da se organizam u stanju spavanja usporava, navode stručnjaci. Hrana koja se pravilno ne svari izaziva nadutost i stomačne tegobe što vam nikako neće prijati.

Više o temi Zdravlje

KORISNO
Popodnevno spavanje je zdravo
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na