PREPORUKE

Sitnica koja pomaže u borbi protiv virusa, a često je zaboravljamo

Njemački stručnjaci preporučuju da se kancelarijske prostorije provjetravaju svakih sat vremena po 20 minuta

Njemački stručnjaci preporučuju da se kancelarijske prostorije provjetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. ILUSTRACIJA

A.f.

16.11.2020

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakše aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama.

Svi već znamo koje su tri najvažnije mjere za odbranu od virusa korona - maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, ali s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu - svjež vazduh.

Slabo provjetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa pomoću aerosoli, čestica koje "lebde" u vazduhu, objašnjava direktor odjeljenja za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr Emil Reisinger.

"Uz kapljično širenje, mnogo manje aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije korona virusa, ali u manjoj mjeri", kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakše aerosoli mogu da lebde duže i tako da se šire u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

Provjetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustiće sačuvanu toplotu.

Njemački stručnjaci preporučuju da se kancelarijske prostorije provjetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.