UPOZORENJA

Kako se zaštititi od infekcije

Pokušajte svakodnevno u prehranu uvrstiti voće i povrće

Gripa je ozbiljna bolest sa smrtonosnim komplikacijama. Ilustracija

Z. K.

10.11.2020

Gripa je ozbiljna bolest sa smrtonosnim komplikacijama,smanjuje imunitet i iscrpljuje organizam, a od nje umire jednak broj ljudi kao u saobraćajnim nesrećama, tvrde stručnjaci. Kako se zaštititi i izbjeći infekciju gripe ove godine.

Sapun i voda

1. Ruke ne perete često - Tokom sezone gripe, virus je posvuda. Na kvakama, knjigama, tipkovnicama, dugmadima na liftu, u autobusu…Ako sve te predmete dirate rukama, a njih naknadno ne operete, ozbiljno povećavate šansu da ćete se zaraziti. Stoga je važno ruke što češće dezinficirati i prati sapunom i vodom. 

2. Izbjegavate dezinfekcijska sredstva - Naravno da nećete uvijek imati pristup vodi i sapunu, ipak to ne znači da ne možete učiniti ništa po pitanju zaštite. Uvijek pri ruci imajte dezinfekcijski gel ili maramice kako biste ruke u bilo kojem trenutku mogli očistiti od virusa.

3. Stalno dirate lice - Ako vam je navika stalno rukama dodirivati lice, nos i oči, ovo je pravo vrijeme da se riješite te navike.

Ništa drugo ne može u vaš organizam unijeti virus brže od prljavih prstiju koji dođu u kontakt s nosom, očima ili ustima.

Izvor zaraze

4. Družite se s onima koji su zaraženi - Osobe koje imaju gripu su i prvi izvor zaraze virusom. Upravo je to razlog zašto kontakt s njima može povećati šanse da ćete se i vi zaraziti. Tokom sezone gripe potpuno je jasno da morate držati distancu od prijatelja i članova porodice koji su se zarazili. 

5. Živite nezdravo - Jak imunitet kroz sezonu gripe može vam pomoći da izbjegnete infekciju.

Pokušajte svakodnevno u prehranu uvrstiti voće i povrće, posebno ono koje sadrži dovoljne količine vitamina C.

Niste se vakcinisali

Vakcina će vas zaštititi od infekcije. Ilustracija

Nikako najmanje važna činjenica jest da će vas vakcina zaštititi od infekcije, a ako i gripu dobijete uvelike olakšati simptome. Stoga se vakcinišite dok je vrijeme kako biste se što bolje zaštitili od gripe. 


Unos vitamina i san

Nedostatak sna kroz duži vremenski period može imati cijeli niz negativnih učinaka na vaš organizam. Ilustracija

Prvo što ste pomislili vjerojatno je štand s voćem, ali možda je bolje da posegnete za nadomjescima prehrani. Vitamin C možda neće ukloniti gripu, ali će vas zaštititi. Vitamin D i selen, također, pružaju zaštitu organizmu. Sok od narandže i jogurt sadrže velike količine vitamina D i C, dok su brazilski oraščići puni selena. 

Zimski period sa svim svojim karakteristikama pravi je izazov organizmu. Upravo zbog toga zimi jedite zdravo, raznovrsno i umjereno, birajte namirnice bogate vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima.

Nedostatak sna kroz duži vremenski period može imati cijeli niz negativnih učinaka na vaš organizam, a jedan od njih je svakako i narušen imunitet, što znači da tijelo neće biti dovoljno jako da bi se borilo s virusima i bakterijama. Ciljajte na osam sati neprekidnog sna.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.