ZDRAVLJE

Upala sinusa je česta u zimskim danima, evo kako da se liječite

Kod upale dolazi do oticanja sinusne sluznice, a može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična

Z. K.

Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja

Foto: Ilustracija


Paranazalni sinusi su šupljine u kostima glave, koje su nastale zbog uspravljanja Homo sapiensa tokom evolucije i njegovog uspravnog hoda. Te šupljine ispunjene su zrakom i obložene respiratornom sluznicom, istom kao u nosu i plućima.

Grlo i ždrijelo

Sinusi, zbog obloženosti respiratornom sluznicom, imaju uglavnom respiratornu funkciju. Sadržaj sinusa se kroz otvore sinusa u nosu cijedi i drenira prema vani ili prema grlu i ždrijelu. Kod upale dolazi do oticanja sinusne sluznice, a može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična.  

Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscjedak iz nosa i iza nosa, a kod jačih upala povišena temperatura.  Ukoliko ima gnojnog sekreta, to govori da se možda radi o bakterijskoj upali. Sukrvavi iscjedak iz nosa, također, govori o upali i treba detaljnije pregledati čitavu nosnu šupljinu, najbolje fiberendoskopski.

Vanjski podražaj

Često zbog hiperreaktivnosti nosne sluznice na vanjske podražaje, naprimjer alergije, promjene temperature, dolazi do simptoma sličnih klasičnim upalama (glavobolje i pritisak).  To ne znači nužno da je stanje infektivno, već da je došlo do oticanja sluznice uz začepljenja izvodnih kanala iz sinusa prema nosu. 

To su najčešće tegobe sa sinusima i često se zamjenjuju sa klasičnim upalama i neopravdano liječe antibioticima. Uvijek je cilj terapije upale sinusa da se oni iscijede, da nema upalnog sekreta u sinusnim šupljinama, da uredno bude održano disanje kroz nos.

Oticanje sluznice

  • Kod problema sa sinusima postoji sklonost da sluznica nosa otiče

    Kod problema sa sinusima postoji sklonost da sluznica nosa otiče

    Foto: Ilustracija


Svaki čovjek može biti osjetljiviji na nekim dijelovima tijela na razne bolesti. Kod problema sa sinusima postoji sklonost da sluznica nosa otiče, time se začepljuju otvori sinusa i producirana sluz se nakuplja u sinusima. Ako se namnože bakterije kojih ima stalno u disajni sistemu, može doći do bakterijske upale, a ako je nastala infekcija virusima, simptomi su slični. 

Pomozite sebi

  • Može vam pomoći inhalacija nosa

    Može vam pomoći inhalacija nosa

    Foto: Ilustracija


Ukoliko ste skloni pojavi upale nosa i sinusa, nekoliko mjera može pomoći u smanjenju rizika za pojavu upale: 

1. smanjite mogućnost dobivanja respiratornih infekcija

2. izbjegavajte zadimljene prostorije i zagađen zrak

3. pripazite na vlažnost u prostorijama u kojima boravite

4. ograničite konzumiranje alkohola

Ako dobijete upalu sinusa, nekoliko mjera može pomoći u olakšavanju tegoba:

inhalacije nosa, primjena toplih obloga, obilno uzimanje tekućine te izbjegavanje konzumiranja alkohola.

Više o temi Sinusi

Više o:

Sinusi Bol Glavobolja
NA VRH

Podijeli članak na