KORISNO

Šta ostavlja mrlje na zubima

Iako zubi tamne s godinama, na tamnjenje cakline mogu utjecati mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo

Z. K.

Postupak izbjeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji traje otprilike sat

Foto: Ilustracija


Iako zubi tamne s godinama, na tamnjenje cakline mogu utjecati mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez mirisne šolje tople kafe, međutim usred svog uživanja rijetko će se sjetiti kako ovaj popularni napitak može ostaviti mrlje na zubima i uništiti čak i najljepši osmijeh.

Iako zubi tamne s godinama, na tamnjenje cakline mogu utjecati mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Znate li koje namirnice lako ostavljaju trag na vašim bisernim zubima i uzrokuju njihovu tamniju nijansu?  Glavno pravilo moglo bi glasiti: Ako određena namirnica može ostaviti mrlju na bijeloj majici, onda je vrlo vjerovatno da će učiniti isto i s vašim zubima. 

Najčešće namirnice koje ostavljaju mrlje na našem osmijehu su kafa, duhan, čaj, bobičasto voće, Coca-Cola, crno vino, balzamični ocat, umak od rajčice i kečap, čokolada i sok brusnice i grožđa.  Postupak izbjeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji traje otprilike sat, a zubi se mogu posvijetliti za nekoliko nijansi. 

Više o temi Zubi

ZDRAVO DIJETE
Sigurni znaci da rastu zubići
SAVJETI
Pravilno korištenje paste za zube

Više o:

Zubi Mrlje Caklina
NA VRH

Podijeli članak na