KORISNO

Trčanje psihički liječi, a evo i kako

Za početak trčite rutom koju možete skratiti ili produžiti kada god poželite

Svako trčanje bolje je od nikakvog. Ilustracija

Z. K.

2.11.2020

Postizanje duhovnog mira je ključna stvar za sreću i umjeren životni tempo. Ipak, ovo nije lako postići i brojne su tehnike koje pokušavaju da nam olakšaju ovaj proces i očiste misli. Trčanje je uprava jedan od idealnih metoda za jačanje fizičkog sastava organizma i istovremeno čišćenje mislim, brisanje anksioznosti i smanjenje stresa u organizmu, tvrde stručnjaci.

Oni objašnjavaju kako trčanje psihički liječi. Ovo je nekoliko trikova koji će svakodnevni trening trčanja učiniti još djelotvornijim. Svako trčanje bolje je od nikakvog, ali postoje koraci koji će efekte trčanja dodatno pojačati. Raspoloženje se osjetno popravlja nakon 30 minuta trčanja, a svaka minuta koju pretrčite iznad toga čini da dobro raspoloženje duže potraje.

Najvažniji korak je onaj prvi. Za početak trčite rutom koju možete skratiti ili produžiti kada god poželite. Naučnici su otkrili da je najučinkovitiji trening za mozak onaj umjerene jačine jer se tada u tijelu luči najviše serotonina. Idealan intenzitet trčanja je onaj pri kojem mogu neometano govoriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.