KORISNO

Susam štiti jetru

Od vitamina posebno mjesto zauzima vitamin E

Istraživanja su pokazala da je susam djelotvoran i protiv upala i bolova. Ilustracija

Z. K.

30.10.2020

Susam je izuzetno bogat željezom, pa je dovoljno unijeti 50 grama sjemenki da bi se zadovoljila dnevna potreba čovjeka za ovim mineralom. Osim željeza, u velikim količinama prisutni su i kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Od vitamina posebno mjesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans, koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti.  

Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa seamolinom i lignanom utječe na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline su, također, važni sastojci za očuvanje zdravlja.

 Istraživanja su pokazala da je susam djelotvoran i protiv upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, kao i astmatičnih napada. Iako težak za osjetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer je savršen čistač organa za varenje. Naravno, prethodno mora malo termički da se obradi, odnosno da se propeče ili proprži na tihoj vatri.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.