JABUKOVO SIRĆE

Prirodni napitak za čišćenje organizma

Pospješuje i štiti od raznih poremećaja, posebno infekcija

Jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam. Ilustracija

Z. K.

26.10.2020

Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Različite infekcije

Zbog svog dezinfekcijskog i antibakterijskog djelovanja jabukovo sirće povoljno djeluje i na probavu. Pospješuje i štiti od raznih poremećaja, posebno infekcija. Njegovo dezinfekcijsko djelovanje dolazi do izražaja i kod različitih infekcija dišnih puteva, te tako jabukovo sirće može pomoći kod upale grla, kašlja, promuklosti, astme i slično. 


Ono potiče lučenje želučane kiseline. Ilustracija

Ono potiče lučenje želučane kiseline, brine za optimalno iskorištavanje hranjivih tvari te povoljno djeluje kod nervoze želuca. Štiti crijevnu floru od toksičnih bakterija, smanjuje nadutost i proljev te regenerira sluznicu crijeva. Povoljno djeluje na rad jetre, slezene i žuči. Također pospješuje funkciju bubrega, povoljno djeluje u slučaju manjih poremećaja u njihovom funkcioniranju te ublažava infekcije mokraćnih puteva.

Kožna oboljenja

Kao što je već odavno poznato, jabukovo sirće pospješuje zacjeljivanje ogrebotina, rana i opekotina, a povoljno djeluje i kod različitih kožnih oboljenja, naprimjer prištića, osipa i lišajeva. Iz istih se razloga jabukovo sirće može koristiti i u službi ljepote i zdravlja kože tijela i lica te kose i noktiju.

Topi kilograme

Sirće zaista može učiniti veoma dobre stvari. Ilustracija

Stalno konzumiranje jabukovog sirćeta u svrhu održanja vitalnosti i zdravlja organizma rezultira pozitivnim pomacima i kada je riječ o suvišnim kilogramima, dok u kombinaciji već i s manjim promjenama u prehrani i životnim navikama, naprimjer sa smanjenjem unosa soli i slatkiša, te više kretanja i fizičke aktivnosti, sirće zaista može učiniti veoma dobre stvari. 

Jabukovo sirće pomaže i kod proširenih vena, natečenih stopala te bolnih ili umornih mišića. Kožu iznad proširenih bolnih vena ujutro i navečer istrljajte nerazrijeđenim jabukovim sirćetom. Ili, noge omotajte pamučnim rupcem natopljenim sirćetom.

Preko obloga stavite ručnik, podignite noge i pustite da sirće djeluje 30 minuta. Obloge stavljajte ujutro i navečer barem sedam dana. Uz to, temeljni napitak od vode i jabukovog sirćeta konzumirajte ne samo ujutro nego još jednom tokom dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.