KORISNO

Evo kako da prepoznate gripu

Najraniji simptomi obično uključuju temperaturu, hladnoću, bolove u mišićima i tijelu i umor

Stručnjaci kažu da možete biti bolesni između jednog i četiri dana prije nego što počnete osjećati simptome. Ilustracija

Z. K.

16.10.2020

Zaraziti se virusom grupe, pogotovo kad je u punom jeku, nije teško. 


Bolni mišići

Dovoljno je da neko zaražen kihne ili da se zakašlje prema vama pa da vi udahnete te kontaminirane čestice. Samo dodirivanje predmeta koji su izloženi virusu, a zatim i dodirivanje lica, može biti put do kreveta na sedmicu ili dvije.   

Zatim će uslijediti i simptomi, poput temperature, začepljenog nosa ili curenja iz nosa, bolnih mišića, konstantnog kašljanja, glavobolje i, općenito, iscrpljenosti i malaksalosti. No, dok se većina ljudi s vremenom osjeća bolje, stotine hiljada je onih koji se svake godine suočavaju s komplikacijama zbog virusa, tvrde stručnjaci.

Kad imate gripu, definitivno želite ozdraviti što je prije moguće. Ali, to obično ne ide tako brzo, jer možete biti zarazni i prije nego što uopće shvatite da je imate. Stručnjaci kažu da možete biti bolesni između jednog i četiri dana prije nego što počnete osjećati simptome.  

Osjećat ćete se u tom periodu dobro i onda će odjednom nastati šok. Iznenada ćete biti iscrpljeni, boljet će vas mišići i zglobovi i trebat ćete leći u krevet. To je znak da imate posla s gripom, a ne s prehladom.

Sedam dana

Simptomi gripe, navode stručnjaci, pojavljuju se brzo i intenzivni su. Najraniji simptomi obično uključuju temperaturu, hladnoću, bolove u mišićima i tijelu i umor. Tada ćete možda primijetiti i druge simptome, poput grlobolje i suhog kašlja. Groznica može trajati dva do četiri dana, dok ostali simptomi mogu trajati i do sedam dana.  

Grafika gripa. Ilustracija

Pranje ruku

Prerano vraćanje u svakodnevnu rutinu može spriječiti oporavak. Ako morate napustiti kuću dok ste bolesni, razmislite o kupovini jeftine maske za lice. Spriječit će da širite viruse, odnosno da stavljate ruke blizu usta. Ako želite ostati zdravi, vakcinišite se te perite ruke i izbjegavajte dodirivanje lica, što može pomoći da ostanete zdravi tokom sezone prehlade i gripe. 

Ostati kući

Virus gripe možete prenijeti na druge ljude otprilike dan prije nego što se pojave prvi simptomi bolesti te od pet do sedam dana nakon što se izliječite. Budući da virus gripe možete dugo širiti, važno je da ostanete kod kuće ako ste bolesni.  


Liječenje

Liječenje se, u pravilu, sastoji od mnogo odmora i snižavanja temperature, uzimanja terapije protiv bolova i dosta tekućine. No, ako vam temperatura ne pada i ako se ne osjećate bolje ni tri do pet dana nakon što primijetite simptome, obavezno se javite ljekaru. 


Pojava komplikacija

Gripu često prate i raznovrsne komplikacije, koje su češće, izraženije i opasnije kod starijih ljudi. Među najučestalije komplikacije spadaju upala pluća, laringitis, pogoršanje hroničnog bronhitisa i astme te upala srednjeg uha i sinusa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.