RIJEČ STRUČNJAKA

Hidrokineziterapija – vježba u vodi pruža olakšanje kod bolova u leđima

Često se preporučuje kao jedan oblik terapijskog vježbanja za liječenje pacijenata s dijabetesom, kao i osoba s povišenim krvnim pritiskom

Fizikalna svojstva vode čine vježbanje veoma poželjnim za liječenje bolova u leđima. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

16.10.2020

Program terapijskih vježbi u vodi sastoji se od raznih tretmana i vježbi koje se rade u bazenu, a može biti specijalno dizajniran da pruži olakšanje kod bolova u leđima ili vratu. Ove vježbe, također, služe da bi se uspostavila kondicija i ojačali mišići i kako bi se izbjeglo ponavljanje bolova u leđima ubuduće.  


Pažljivo prilagođen svakom pojedincu

Program terapijskih vježbi u vodi posebno je koristan u slučajevima gdje nije moguće izvoditi vježbe na suhom zbog intenziteta boli, smanjene gustoće kostiju, invaliditeta ili drugih faktora. Kao takva, terapija vježbi u vodi je svestrana i posebno dobra za ljude sa sljedećim stanjima: 

- osteoartritis

- napredna osteoporoza (sa osjetljivošću i/ili bolom od prijeloma)

- povrede mekih tkiva

- stanja nakon prijeloma

- bolovi u leđima

- kontrakture zglobova

- mišićni spazmi

- upalne i degenerativne reumatske bolesti

- anksioznost, tenzija, psihički problemi

Osim toga, terapija u vodi često se preporučuje kao jedan oblik terapijskog vježbanja za liječenje pacijenata s dijabetesom, kao i osoba s povišenim krvnim pritiskom.

Dr. Edin Buljugić. Avaz

Sva ova stanja mogu učiniti vježbanje na tvrdim ili čak podstavljenim površinama ili stojeći neugodnim i bolnim. Voda pruža puno nježniju i prijatniju okolinu za vježbanje. Terapija u vodi nudi mnoge prednosti povezane s kopnenim programom vježbanja, uključujući razvoj plana tretmana koji je pažljivo prilagođen svakom pojedincu.

Fizikalna svojstva vode čine vježbanje veoma poželjnim za liječenje bolova u leđima u drugih mišićno-koštanih povreda.

Neutralizira gravitaciju

Neka od najvažnijih svojstava vode koje čine vježbe lakšima su: 

PLOVNOST: Voda neutralizira gravitaciju i pomaže pacijentu da izdrži težinu na kontrolirani način dok je pacijent uronjen. To može pomoći u razvoju boljeg balansa i snage. Također, omogućava veći obim pokreta i položaja s obzirom na eliminaciju sile gravitacije, posebno kod vježbi koje zahtijevaju podizanje noge, najtežeg ekstremiteta tijela za većinu ljudi.

VISKOZNOST: Voda pruža otpor pomoću nježnog trenja, dopuštajući jačanje i sticanje kondicije kod povrijeđene osobe, dok se smanjuje rizik od daljnjeg povređivanja zbog gubitka ravnoteže.

HIDROSTATSKI PRITISAK: Postoje snažni efekti proizvedeni hidrostatskim pritiskom, koji poboljšavaju funkciju srca i pluća, što će učiniti vježbe u vodi veoma korisnim za održavanje i jačanje srca i pluća. Ovaj pritisak, također, pomaže u poboljšanju protoka krvi kroz mišiće.

Zajedno, ta svojstva omogućavaju razvoj režima vježbanja koje minimizira opterećenje na kičmu i opasnost od povreda zbog nenamjernih pokreta tokom vježbe.

Ugodno iskustvo

Percepcija boli može biti smanjena kao rezultat mnogih faktora povezanih s terapijom u vodi, kao što su opuštajući zvukovi, toplina vode, koji vježbanje čine drugačijim i često vrlo ugodnim iskustvom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.