SAVJETI

Ne ignorirajte promjene na noktima

Ako su se crne mrlje počele javljati odjednom i ne prolaze, posjetite ljekara

Naše tijelo uvijek nam daje znakove o našem zdravlju. Ilustracija

Z. K.

6.10.2020

Ako nam je ishrana loša znakove ćemo vidjeti na koži, ako smo umorni, imat ćemo podočnjake, a još jedan dio tijela koji nam može pokazati ako imamo neki problem jesu nokti.

Manjak željeza

Naše tijelo uvijek nam daje znakove o našem zdravlju i vrlo lako pokaže nam kada smo dobro, ali i kada nešto nije u redu. Stručnjaci iz Australije otkrivaju nekoliko promjena na noktima koje nikako ne bi trebalo ignorirati i na šta tačno ukazuju. 


Žuta boja noktiju može biti posljedica plućnih bolesti. Ilustracija

1. Bijele tačkice - Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju kada nam nedostaje kalcijuma i cinka, ali i loša ishrana. Ove probleme vrlo lako možete riješiti promjenom hrane koju jedete.

2. Plavi nokti - U hladnijim danima nokti znaju da poplave i to nije ništa neobično, ne treba brinuti, već staviti rukavice i problem će se riješiti. S druge strane, razlog može biti manjak željeza u organizmu.

Žuta boja

3. Ispucali i žuti nokti - Pušačima su nerijetko nokti žuti, pa čak i blago ispucali, ali ako ste primijetili da vam nokti teško rastu i da su postali deblji, to može ukazivati na artritis. Također, žuta boja noktiju može biti posljedica plućnih bolesti. 

4. Crne mrlje po noktima - Ako ste zgnječili nokat zatvarajući neku fioku ili vam je nešto palo na njega, nemojte brinuti. Stvorio se podliv krvi koji može iz ljubičaste preći u crnu boju, ali proći će. Ipak, ako su se crne mrlje počele javljati odjednom i ne prolaze, hitno posjetite ljekara jer to može biti znak melanoma, raka kože.

Tanki, meki i suhi

Suhi nokti koji se listaju obično ukazuju na premali unos vode. Ilustracija

Nokti vam se lako lome i dosta su mekani na dodir? Moguće je da vam nedostaje proteina. Važno je u svakom obroku imati porciju proteina veličine šake, ali i unositi dovoljno vitamina D i A u organizam. Za D vitamin možete se izložiti suncu, a vitamin A unesite putem zelenog povrća i mrkve. 

Suhi nokti koji se listaju obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza koju treba unijeti razlikuje od osobe do osobe, potrudite se da pijete vode više nego sada i mala promjena je dobrodošla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.