REAGIRAJTE NA VRIJEME

Pet znakova da vaša jetra nije u dobrom stanju, a jedan simptom je posebno zabrinjavajuć

Ako su vam neki od ovih znakova (ili čak svi) poznati, možda biste trebali otići doktoru

Bolest jetre. Ilustracija

Avaz.ba

1.10.2020

1. Žute oči

To je znak da jetra ne radi dobro i vjerojatno jedan od najkarakterističnijih simptoma bolesti jetre. Bilirubin je spoj u krvi žute boje koji jetra inače razgrađuje kako bi se mogao izlučiti iz tijela, no ako jetra ne radi dobro, bilirubin se može nakupljati u krvi, što se očituje žutom bojom bjeloočnice.



2. Nadut trbuh

Ako se trbuh nadme i ostane takav, to može biti veći problem od uobičajenog nadimanja zbog otežane probave. Povišen tlak unutar krvnih žila oko jetre može dovesti do nakupljanja tekućine u abdomenu. Bilo bi dobro otići liječniku koji će utvrditi je li nadimanje posljedica hrane, plinova ili tekućine u abdomenu.



3. Svrbež

Bolest jetre može uzrokovati i svrbež po cijelom tijelu. Još se ne zna točno je li to povezano sa žučnom soli, odnosno žučnom kiselinom. Žuč je probavna tvar koju proizvodi jetra, ali kod osoba s primarnom žučnom cirozom (autoimuna bolest jetre koja dovodi do nefunkcioniranja žučnih putova) žuč se može nakupiti u tijelu i izazvati simptome poput svrbeža.



4. Umor

Stalni umor gotovo je uvijek znak da nešto nije u redu, a moguće je da je to posljedica bolesti jetre.

5. Rastresenost

Ako vam se čini da ste odjednom počeli gubiti stvari ili se osjećate izgubljeno i zbunjeno, nemojte to pripisivati umoru ili stresu. Jetrena encefalopatija stanje je koje nastaje kad jetra ne može pravilno uklanjati toksine iz tijela, a obično se javlja kod osoba s hroničnim bolestima jetre, cirozom i hepatitisom. Primijetite li te simptome, odmah otiđite doktoru.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.