SAVJETI

Promjene vremena utječu na organizam

Ljekari savjetuju da se poveća unos voća i povrća

Posebno nagle promjene vremena utječu na naš organizam. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

29.9.2020

Umor, neispavanost, glavobolja i mučnina su samo neke od nuspojava loših vremenskih uvjeta.

Reuma i astma

Posebno nagle promjene vremena utječu na naš organizam. Simptome i tegobe koje osjećamo prilikom vremenskih promjena nazivaju se meteoropatija, a osobe koje pate od njih su - meteoropate. Za razliku od onih koji osjećaju samo blage promjene, meteoropata će, baš kako naziv sugerira, bukvalno patiti kada se iznenada naoblači ili se desi bilo koja druga nagla promjena vremena. 

Postoji više grupa bolesnika koji su prilično osjetljivi na promjene vremena. Njih muče reuma, astma, srčane smetnje, prije svega angina pektoris i visoki krvni pritisak, čir na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, psihoza i druge psihičke tegobe.

Ljekari ističu da astmatičar osjeti i reagira u periodu od tri do 48 sati prije nego što uslijedi nagla promjena temperature i zato je dobro znati bioprognozu, na osnovu koje doktor daje savjet kako da ugrožene osobe što bezbolnije prebrode period koji nailazi.

Uzimanje lijekova

Stručnjaci koji se bave ovom problematikom, uglavnom savjetuju da se u “kritično” vrijeme ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihičkim poslovima, kao i da se uzimaju propisani lijekovi. Osobe s alergijama treba da pravovremeno počnu svoju terapiju. 

Redovno uzimanje lijekova za smirenje savjetuje se osobama koje pate od psihičkih tegoba. Ako baš morate da se oglušite o neki od ovih savjeta, koristite prijevozno sredstvo kojim ćete najbrže stići, obavezno pojedite lagani obrok i ponesite flašicu vode. Hrana je veoma bitna.

Promjene krvnog pritiska

Vaš pritisak može da varira iz brojnih razloga, pa tako i zbog vremenskih nepogoda. Ilustracija

Vaš pritisak može da varira iz brojnih razloga, pa tako i zbog vremenskih nepogoda. Naime, kada dolazi do naglih promjena vremena, dolazi i do promjena pritiska, a to direktno utječe na organizam. Pod utjecajem visokih temperatura dolazi do širenja krvnih sudova, što može dovesti do pada krvnog pritiska. Kod niskih temperatura dolazi do sužavanja krvnih sudova, što može utjecati na povećanje krvnog pritiska.

Povećani broj srčanih udara

Nauka je dokazala da ni fizički, ni psihički zdrave osobe nisu imune na promjene. Ilustracija

Kada su temperature niže, krv sporije teče našim venama, a to utječe na srce. Nažalost, tokom hladnijih dana povećava se rizik od srčanog udara. Također, izrazito visoke ili niske temperature negativno utječu i na disajni sistem, zato se nemojte iznenaditi ako osjetite probleme s disanjem. 

Osim navedenog, nagle i ekstremne vremenske promjene direktan su udar na imunološki sistem, zato se nemojte iznenaditi ako s padom temperature obolite od prehlade.

Nauka je dokazala da ni fizički, ni psihički zdrave osobe nisu imune na promjene koje se dešavaju u atmosferi. Osjećaj umora, nesanica, glavobolja, uznemirenost, najčešći su problemi koji nastaju zbog nagle promjene vremena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.