PREPORUKE

Mineralima ojačajte imunitet

Magnezij je esencijalni mineral koji je uključen u više od 300 procesa u našem tijelu

Preporuke stručnjaka za pojačanu potrebu unosa kombinacije minerala cinka i selena, i cinka i magnezija. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

24.9.2020

Ovih dana često se nađemo u dilemi da li u svoj organizam unosimo dovoljno minerala i vitamina koji su neophodni za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja.

Antiviralno dejstvo

Uz brojne savjete koji se odnose na zdrav životni stil, sve se češće mogu čuti i preporuke stručnjaka za pojačanu potrebu unosa kombinacije minerala cinka i selena, i cinka i magnezijuma, koje štite imunitet. 

- Cink je jedan od najvažnijih minerala i ima višestruku ulogu u pravilnom odvijanju različitih procesa u našem organizmu. Osim što pomaže u borbi protiv infekcija, učestvuje u izgradnji novih ćelija, što ga čini neprikosnovenim saveznikom u jačanju imuniteta.

- Selen je snažan antioksidans koji djeluje imunostimulativno. Njegova primarna uloga je u jačanju odbrambenih sposobnosti organizma, zbog čega je ključan element u jačanju imuniteta. Osim toga, selen je veoma važan u prevenciji mnogih oboljenja, i ima značajno antiviralno dejstvo.

Osjećaj umora

- Magnezij je esencijalni mineral koji je uključen u više od 300 procesa u našem tijelu, izuzetno značajan u stvaranju energije neophodne za funkcioniranje ljudskog organizma.  

Doprinosi normalnoj funkciji mišića i nervnog sistema, jačanju metabolizma, kao i smanjenju osjećaja umora i iscrpljenosti.


Zaštita organizma

Često je potrebno da organizam dodatno snabdijemo važnim mineralima. Ilustracija

Zdrava ishrana pomaže nam u namjeri da se zaštitimo od utjecaja virusa i bakterija. Međutim, zbog prevelike izloženosti različitim stresorima i negativnim spoljnim uticajima često je potrebno da svoj organizam dodatno snabdijemo važnim mineralima.

Odbrana od virusa

Kombinacija cinka i magnezija doprinosi pravilnom funkcioniranju svih sistema u organizmu. Ilustracija

Ovi esencijalni minerali udruženim snagama doprinose odbrani od različitih virusa, što je naročito važno sada, kada je jak imunitet neophodan kako bismo se sačuvali i zaštitili. Tako nas cink i selen štite od infekcija koje pogađaju naš sistem za varenje, respiratorne organe, kožu i meka tkiva. 

Također, ovi minerali pomažu normalnom funkcioniranju antioksidativnih sistema koji se bore protiv štetnog uticaja slobodnih radikala u našem tijelu. Kombinacija cinka i magnezija doprinosi pravilnom funkcioniranju svih sistema u organizmu, posebno kardiovaskularnog, koštanog i nervnog.

Uz pravilnu hidrataciju, svakodnevni unos ovih nutrijenata pomaže u sprečavanju upala i osigurava jak imunitet. Poslušajte preporuke stručnjaka, ojačajte svoj imunitet na vrijeme i zaštitite se.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.