JESEN NA STOLU

Sezonska hrana čuva imunitet

Pomažu u smanjenju rizika od koronarne srčane bolesti, moždanog udara i nekih karcinoma

Jabuka sadrži veliku količinu vlakana. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

17.9.2020

S promjenom godišnjih doba, ne mijenja se samo vrijeme nego i ponuda svježeg voća i povrća na tržnicama.

Osjećaj sitosti

Sezonska hrana u sebi sadrži sve potrebne nutrijente koji čuvaju vaš imunitet, a okus je uvijek najbolji ako namirnicu jedete u sezoni. 

Voće i povrće najbolji su čuvari zdravlja jer pomažu u smanjenju rizika od koronarne srčane bolesti, moždanog udara i nekih karcinoma. Također, sadrže malo kalorija, što pomaže u sprečavanju pretilosti.

Neka se ove jeseni na vašem stolu nađu ove namirnice.

1. Jabuke - Ova kraljica svakog voćnjaka svoju titulu nosi s razlogom. Sadrži veliku količinu vlakana, hranjivih sastojaka koji daju osjećaj sitosti i pomažu u zdravoj probavi. Usput, konzumirajući jabuke dobivate i antioksidanse te spoj zvan kvercetin koji se bori protiv stanica raka.

2. Kruške - Za početak, kruške su izvrstan izvor vlakana. Samo jedna kruška sadrži četvrtinu dnevnih potreba za vlaknima. Također, ljudi koji jedu hranu bogatu antocijaninom, poput krušaka, pod manjim su rizikom od dijabetesa, tvrdi istraživanje s Harvarda provedeno na gotovo 200.000 muškaraca i žena.

Izvor vitamina

3. Batat - Dobar izvor vitamina A i željeza. Slatki krompir, također, se bori protiv upalnih procesa u organizmu koji mogu uzrokovati hronične bolesti. Stručnjaci savjetuju da jedete i kožu kako biste maksimalno povećali unos vlakana.

Tikva i sjemenke

Osušite ih u rerni i konzumirajte kao grickalice. Ilustracija

U svježim plodovima tikve pronaći ćete hranjiva vlakna i beta-karoten. Kad se najedete tikve, obavezno sačuvajte sjemenke. Osušite ih u rerni i konzumirajte kao grickalice ili dodatak salatama, juhama ili zobenoj kaši. U njima se krije prava riznica vlakana, fosfora, mangana i željeza. 


Cvekla i nar

Ovaj sočan dar prirode sadrži pregršt polifenola koji štite stanice od slobodnih radikala. Ilustracija

Nitrati koje cvekla sadrži mogu sniziti krvni pritisak i pomoći vam da se brže oporavite od napornog treninga, tako da ćete sutradan opet moći vježbati bez posljedica. Istraživanja su pokazala da je konzumiranje cvekle izvrsna metoda otklanjanja tragova iscrpljenosti u organizmu. 

Ovaj sočan dar prirode sadrži pregršt polifenola koji štite stanice od slobodnih radikala, a također, vas opskrbljuje folatima i vitaminom C. Istraživanja pokazuju da sjemenke nara mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska i pomažu u bržem oporavku mišića nakon vježbanja.

Tu je i cvjetača koja je puna vlakana i malo kalorija. U jednoj šoljici cvjetova nalazi se dnevno potrebna količina vitamina C, kao i vitamina A i B6 te kalija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.