UMJESTO LIJEKOVA

Riblje ulje kao eliksir mladosti

Utvrđeno je da pacijenti s visokim nivoom omega-3 masnih kiselina u krvi imaju sporiji proces biološkog starenja srca

Da bi se postigao željeni efekt, poželjno je da se jedu losos, skuša i sardina. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

28.8.2020

Riblje ulje bi zbog blagotvornog djelovanja na ljudske ćelije moglo postati eliksir mladosti, ističu stručnjaci s kalifornijskog univerziteta. Do ovog zaključka došli su na osnovu testiranja grupe srčanih bolesnika koji su potvrdili da koriste omega-3 masne kiseline, važne za stvaranje zaštitne kape za ćelije, čime se znatno produžava njihov život. 

Utvrđeno je da pacijenti s visokim nivoom omega-3 masnih kiselina u krvi imaju sporiji proces biološkog starenja srca. Ovo bi mogao biti način da se potencijalno produži ljudski životni vijek i izbjegnu kardiovaskularna oboljenja, pod pretpostavkom da se svakodnevno konzumira gram ribljeg ulja.

Da bi se postigao željeni efekt, poželjno je da se jedu losos, skuša i sardina. One imaju najviše ribljih masnih kiselina koje preventivno utječu na zaštitu kardiovaskularnog sistema. Ove kiseline su dobre i za ublažavanje upale zglobova, usporavanja gubitka memorije i smanjenje makularne degeneracije očiju, koja je najčešći uzrok sljepila starijih osoba. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.