STIŽE SEZONA GRIPE

Hrana za jak imunitet

Svaki dan započnite zelenim čajem ili popijte koju šolju nakon većeg obroka

Z. K. / Avaz.ba

Zeleni čaj krcat je polifenolima i flavonoidima

Foto: Ilustracija


Vrijeme je kada nastupaju prehlade, a sezona gripe se polako, ali sigurno približava. Najbolji način da se oduprete bolestima je da podignete svoj imunitet. Evo nekoliko savjeta na koji način možete osigurati zdravlje hranom.

- Zeleni čaj - Svaki dan započnite zelenim čajem ili popijte koju šolju nakon većeg obroka. Naime, zeleni čaj krcat je polifenolima i flavonoidima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ovi antioksidansi poništavaju slobodne radikale koji uzrokuju ćelijska oštećenja te na taj način omogućavaju upale.

- Zova - Osim što je najpoznatija po soku, zova je stari narodni lijek protiv bolesti. Dok stručnjaci još upozoravaju da je potrebno provesti dodatne studije, ustanovljeno je da je ekstrakt ovih tamnih bobica blokirao viruse gripe u laboratorijskim istraživanjima.

- Bijeli luk - Ovo je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako je široko poznat po svom nedruštvenom mirisu, stoljećima se smatra hranom koja liječi. Bijeli luk sprečava rak, snižava holesterol, liječi prehladu, ali on također može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

- Kupus - Ovo lisnato povrće iz grupe krstašica pravi je rudnik antioksidansa, vitamina i minerala.

Više o temi

STUDIJE POKAZALE
I djeca imaju opravdanja za nezdravu hranu

Više o:

Hrana Lijek Gripa
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na