KORISNO

Reakcije na ubod insekata: Crvenilo i svrbež zahtijevaju ljekarsku pomoć

Kod takvih promjena je vrlo važno kožu oprati i namazati protuupalnom kremom

Nakon uboda insekta na koži se najčešće javlja žarko crvenilo i svrbež. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

25.8.2020

Alergijskim reakcijama na ubode raznih insekata su sklonije osobe koje su i inače sklonije alergijama. No, i osoba koja do tada nije imala težih alergijskih događaja može burno reagirati.  Ako se jave znakovi alergijske reakcije na ubod ose u obliku osipa i crvenila po cijelom tijelu, praćenom vrtoglavicom, mučninom, glavoboljom potrebna je hitna ljekarska pomoć, tvrde stručnjaci.

Sitni mjehurići

Kako bi se smanjila mogućnost anafilaktičkog šoka u osoba alergičnih na ubod pčele ili ose, preporučuju se autoinjektor koji sadrži adrenalin te tablete antihistaminika i kortikosteroida, te ih odmah primijeniti nakon uboda i javiti se obavezno ljekaru. 

Nakon uboda insekta na koži se najčešće javlja žarko crvenilo i svrbež kože na kojem se pojavljuju sitni mjehurići. Kod takvih promjena je vrlo važno kožu oprati i namazati protuupalnom kremom, a ako se javi oticanje kože, jaki svrbež kože cijelog tijela, promuklost  i otežano disanje svakako je potrebno što prije se javiti ljekaru.

Simptomi, tvrde stručnjaci, mogu biti blagi na mjestu uboda se javlja malo crveno područje koje prolazi za dan ili dva. U osjetljivijih ljudi uz crvenu tačkicu na koži nastaje okolno crvenilo koje može biti širine nekoliko milimetara, no otok može postati tvrd i ne prolaziti.

Pogoršanje simptoma

Uz to, kao pogoršanje simptoma može nastati svrbež kože cijelog tijela i to bez vidljivog osipa. U daljnjem pogoršanju dolazi do oticanja usnica, promuklosti što je znak da se osoba mora javiti hitno ljekaru.

Postavljanje dijagnoze

U osoba koje su imale jake reakcije može se provoditi liječenje u obliku hiposenzibilizacije. Ilustracija

Dijagnoza alergije na ubod pčele postavlja se na temelju razgovora s bolesnikom, opisa nalaza na koži i pomoću laboratorijskih nalaza iz krvi gdje se mjeri IgE protutijelo i ubodnim kožnim testom koji se radi u specijaliziranim ustanovama. U osoba koje su imale jake reakcije može se provoditi liječenje u obliku hiposenzibilizacije gdje se injicira mala količina alergena u određenim vremenskim razmacima, a samo liječenje traje nekoliko godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.