OPREZ

Zdrava prehrana ne poništava učinak soli

Naučnici naglašavaju da se najveći dio unosa soli odnosi na industrijski prerađenu i pripremljenu hranu

Z. K. / Avaz.ba

Pretjerani unos soli je poznati faktor rizika za previsoki krvni pritisak

Foto: Ilustracija


Istraživanje provedeno na Imperial College London sugerira da načelno zdrava prehranane može poništiti posljedice pretjeranog unosa soli na zdravlje srca. 

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu „Hypertension“ dobiveni su proučavanjem interakcija 80 hranjivih tvari i soli. Dodatni unos vode također ne može smanjiti negativan efekt viška soli, dodaju istraživači nakon analize podataka za 4.600 ispitanika u dobi od 40 do 59 godina.

Pretjerani unos soli je poznati faktor rizika za previsoki krvni pritisak.  Naučnici naglašavaju da se najveći dio unosa soli odnosi na industrijski prerađenu i pripremljenu hranu. 

Zdravlje
Zelena salata čuva zdravlje

Više o temi Prehrana

ISTRAŽIVANJA
Sojom do bolje memorije
IZVOR VITAMINA I MINERALA
Prokule štite i oči

Više o:

Prehrana Zdravlje So
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na