PREVENCIJA

Trčanje, hodanje i vožnja biciklom sprečavaju infarkt

Naučnici su zaključili da samo malo više fizičke aktivnosti može očuvati zdravlje srca za visokih 49 posto kod osoba koje imaju genetske predispozicije za infarkt

Smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

24.8.2020

Novo istraživanje pokazalo je šta može smanjiti rizik od infarkta kod ljudi koji za to imaju genetsku predispoziciju. I pored toga što mnogi smatraju da se malo šta može učiniti kada je genetika u pitanju, dokazano je da od pomoći mogu biti jednostavne aktivnosti za koje sigurno možete odvojiti nekoliko trenutaka dnevno - i tako pobijedite genetiku.  

Istraživanja objavljena u magazinu „American Heart Association’s Journal – Circulation“ bazirala su se na analizi prikupljenih informacija od 500.000 ljudi, starosti između 40 i 69 godina, i njihove genetske predispozicije u periodu od šest godina. 

Naučnici su zaključili da samo malo više fizičke aktivnosti može očuvati zdravlje srca za visokih 49 posto kod osoba koje imaju genetske predispozicije za infarkt. 


Preporučuje se hodanje između 30 i 60 minuta pet puta sedmično. Ilustracija

Vježbe koje su dobre za srce:

- Brzo hodanje: Jedna studija je utvrdila da brzo hodanje u trajanju od dva i po sata sedmično smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za čak 30 posto, iako mnogi stručnjaci preporučuju hodanje i do između 30 i 60 minuta pet puta sedmično. Toliko je, naime, potrebno da biste srcu osigurali optimalno zdravlje.

- Trčanje: Kao i kod hodanja, treba početi laganijim tempom, naprimjer, s pet minuta rastezanja prije samog trčanja. Studija medicinske škole Univerziteta Stanford tvrdi da redovno trčanje ne samo što pomaže srcu već i usporava proces starenja.

- Vožnja biciklom: Najveća prednost ovakvog vježbanja je to što održavate ubrzan ritam otkucaja srca duže vrijeme. Stručnjaci preporučuju najmanje 20 minuta vožnje biciklom da biste iz nje mogli izvući maksimalnu korist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.